Ben je op zoek naar leuke betaalbare en eco kinderkleding voor jongens? Dan heb ik een paar toffe merken voor je. Ook vertel ik je meer over organisch katoen. Ik duik in de najaarscollectie en laat je een paar setjes zien met prijzen onder de 20 euro per item! Een beetje mixen en matchen met je tweedehands spul en je bent dit jaar weer klaar voor je eco baby boy.

Meer weten over kinderkleding minimaliseren? “Maak een capsule wardrobe voor kids”

Betaalbare en eco kinderkleding voor jongens van organisch katoen

Als je graag eco kinderkleding wilt, kun je beginnen met het intypen van “organic” in de desbetreffende zoekbalk bij een online kinderkleding shop, zoals op jayno.nl. Je hebt dan een mooi overzicht van de kinderkleding gemaakt van organisch katoen. En het is een goed begin.

Wil je nog een stapje verder qua eco kinderkleding? Dan zijn de kleding keurmerken Ökotex (of oeko-tex), GOTS en Fairtrade je vriend. Niet alleen het milieu, maar ook sociale aspecten zoals arbeidsvoorwaarden worden geverifieerd.

Voorbeelden van toffe “organic” setjes (boys 0-2 jr)

De onderstaande setjes zijn gemaakt van organisch katoen, van de merken Name it en Bampidano. Ook Noppies heeft leuke items onder de 20 euro gemaakt van organisch katoen. Name It is een merk met roots in Denemarken en vindt duurzaamheid belangrijk. Ze hebben de eerste duurzame mijlpalen gehaald, maar er valt nog een hoop te doen (aldus RankABrand). Noppies staat – ondanks hun organisch katoen – iets lager op de lijst, vooral omdat ze geen concreet beleid bekend maken voor klimaat. De kleertjes van Bampidano staan niet op de raking, maar zijn dus wel van beter materiaal. Het is fijn om te zien dat ook reguliere merken een duurzamere optie bieden.

TIP: Een lijst van interessante eco kinderkledingmerken vind je in mijn sidebalk rechts, of scroll op je mobiel zooefff naar onder.

betaalbare en eco kinderkleding voor jongens van organisch katoen
Kleding van organisch katoen, van Name It, Bampidano & Noppies.

Voor baby producten is een mooi voorbeeld het merk Konges Slojd uit Kopenhagen, waar je prachtige swaddles, badcapes, badjassen en pyjamaatjes voor baby’s van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen kunt kopen.

Gewoon katoen VS biologisch of organisch katoen

Ongeveer de helft van alle kleding is van katoen gemaakt. Het punt is de milieubelasting hierbij. Er worden erg veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. En voor een simpel shirt wordt al gauw 2500 liter water verbruikt. Dit staat gelijk aan wat een gemiddeld persoon in 3 jaar drinkt! Bizar toch als je denkt aan die grote stapels 3 euro t-shirts?

Bij biologisch of organisch katoen worden er geen pesticiden of insecticiden gebruikt. Voor de bemesting van de grond wordt plantaardig en dierlijk afval gebruikt. Er worden insecten ingezet in plaats van bestrijdingsmiddelen. Ook wordt het katoen met de hand geplukt om te voorkomen dat er chemische stoffen nodig zijn bij het machinaal plukken.

Mijn mening over organisch katoen

Het is fijn dat organisch of biologisch katoen aan populariteit wint. Zeker op deze betaalbare manier. Toch blijf ik enigszins kritisch. Want dat de textiel organic is, hoeft niet te betekenen dat het verdere verwerkingsproces (zoals het verven van de kleding) ook zonder chemicaliën wordt gedaan. Daarnaast blijkt het waterverbruik van organisch katoen in vergelijking met het “normale” katoen, niet per se minder. Andere materialen zoals bamboe, tencel en wol zijn ook mooie alternatieven. Toch is elk kleine stapje, er eentje! Dus voor onze knul scoren we een mooi, betaalbaar en eco setje.

Wat kun je zelf doen tegen fast fashion?

Verder geldt voor kledingbedrijven dat een transparant beleid qua klimaat en arbeid, een mooi begin is in de strijd tegen fast fasion (de snelle aanmaak van veel goedkope kledingstukken, die ook weer snel worden weggegooid). En wij als consument kunnen iets doen door bewust kleding te kopen. Kijk kritisch naar wat je écht nodig hebt, overweeg tweedehands kinderkleding als eerste keus en check bij nieuwe kleding eerst de materialen en keurmerken.

Let jij op eco kinderkleding tijdens het shoppen, bijvoorbeeld door naar de materialen te kijken of naar keurmerken? En bij welke merken kun jij goed slagen? Klets mee in de reacties over betaalbare en eco kinderkleding voor jongens of meisjes! Tips over duurzame kleding (webshop tips, zowel nieuw als tweedehands) zijn altijd welkom, want ik blijf dit een lastige zoektocht vinden 🙂

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.