Ik stond vandaag in de Etos voor nieuwe wasgel voor mijn dochter, toen mijn oog viel op de nieuwe verpakking van de 2in1 wasgel (gevoelige huid lijn) van Zwitsal. Opgelet, want dat betekent vaak ook een andere ingrediëntenlijst. En ja hoor. Het “slechte” ingrediënt (SLS), staat in het nieuwe product ineens helemaal voorop. Het hoogste percentage dus. Onvoorstelbaar, in een gevoelige huidlijn! Dramatisch sla ik mijn handen omhoog. Een kwalitatief product vinden om je kind te wassen is niet echt gemakkelijk. Hoe zoek je nu de beste zeep voor je kind?

Ook lezen: “Lijst van goede ingrediënten in cosmetica, waarop letten + huidtherapeutische adviezen”

Zoektocht: de beste zeep voor je kind?

Als huidtherapeut houdt deze vraag mij natuurlijk veel bezig. Allereerst is elke huid anders, waardoor het product voor de één perfect geschikt is en voor de andere een drama. De reden van alle uiteenlopende adviezen dus. Ikzelf volg deze stapjes tijdens het uitzoeken van beste zeep voor je kind (of andere zalven en crèmes natuurlijk.)

 1. Wat is het doel van het product (de claim)?
 2. Hoe is de huid?
 3. Wat zit erin qua ingrediënten?
 4. Hoe werkt de zeep tijdens het gebruik?

Wat is het doel van het product dat je wilt kopen?

In dit geval: het schoonmaken van je kind dus. En dat hoeft niet altijd met zeep, vaak volstaat een simpel nat washandje ook. Dagelijks douchen kan de huid zelfs uitdrogen, 2-3 keer per week is echt voldoende. Maar voor een gevalletje vies kind, gebruik je toch graag een keertje zeep. Maar welke?

Hoe is de huid?

De huid van een kind is dunner en daardoor sneller geïrriteerd. Het is belangrijk om het natuurlijke vetlaagje van de huid intact te laten. Onthoud; hoe meer een product schuimt, hoe meer het dit laagje beschadigd. Als je kindje een zeer gevoelige huid heeft, zoals eczeem, is het extra oppassen geblazen.

Verder is het verstandig om vanuit de basis te redeneren. Een huid is van zichzelf een gezond orgaan. Dat bekent dat zij zichzelf in stand houdt en zij het dus ook zonder allerlei producten “doet”. Vanuit deze gedachte heb ik nagenoeg alle kindercrèmes en lotions van tafel geveegd. Met een waszeep en goede babybillencrème kom je al een heel eind.

Wat zit er in het product?

Al die ingrediënten, snap jij het nog? Ik zal de belangrijkste punten voor je een rijtje zetten als het gaat om de beste zeep voor je kind uitzoeken.

 • Vermijd (flink) schuimende producten, zodat je het beschermde vetlaagje intact laat. De grootste boosdoener is “sodium laureth sulfate”. Hoe eerder het genoemd wordt in de ingrediëntenlijst, hoe hoger percentage is;
 • Kijk naar de pH-waarde. Onze huid is zuur, om bacteriën te weren. Een hoge pH (>8) schaadt de natuurlijke huidbeschermlaag. De huid voelt trekkerig. Kies iets pH-huidneutraal (7);
 • Let op parfum. Niet alle parfumingrediënten zijn slecht, maar veel soorten staan bekend als allergeen. Ze kunnen dus een allergische reactie uitlokken;
 • Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe meer duidelijkheid jij hebt en hoe effectiever de goede stofjes die erin zitten zijn.

Bekijk ook: “Voorbeeld van mijn ingrediëntenanalyse van de zeep van Naïf”

Hoe werkt de zeep of crème tijdens het gebruik?

Inmiddels heb je alle producten afgestreept. Niet? Dan wil ik heel graag die perfecte wasgel horen ;-). Anyways, kies het beste product dat je kunt vinden en dan is het vervolgens toch echt: uitproberen. Tja, elke huid is anders! Als de huid droog of trekkerig aanvoelt, dat is in ieder geval niet de bedoeling. Gebruik verder gewoon een klein drupje zeep, da’s voldoende. Zo doe je máánden met een zeep of crème. Scheelt weer geld ook.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze algemene richtlijnen voor het uitzoeken van de beste wasgel voor je kind. Ik kan tot slot niets anders concluderen dan dat een góede wasgel, echt persoonlijk is. De belangrijkste boodschap is: laat je niet zomaar verleiden door marketingclaims, houd de theorie in je achterhoofd en probeer uit wat voor jou werkt. Nu ben ik natuurlijk héél nieuwsgierig. Wat gebruik jij voor zeep bij je kind? Ik heb Weleda Calendula.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

10 Reacties

 1. Wel ik stond vandaag in de winkel ook te draaien, maar dan bij de shampoo.
  Vorige keer had ik iets wat blijkbaar toch wel prikte gekocht (garnier for kids) en dat was echt niet leuk…

  Ik denk dat ik eens op zoek ga in de bio-winkel.
  …Ilse van Kreanimo schreef als laatst…Mijn jaar in vogelvlucht.My Profile

  • ja, lastig hè. Er is zo bizar veel troep op de markt. Zeker voor kinderen :\ als er maar een leuke spongebob, paard of prinses op staat…

 2. Ik gebruik heel zelden zeep voor mijn dochter (5) en zoon (2), ook als ze echt vies zijn dan weekt het er in bad altijd wel af. Ik was de haren van mijn dochter 1 keer per maand ongeveer met een blok natuurzeep en ik spoel het met wat azijn uit. Was ik ze wel dan meestal met aleppozeep.

 3. Zwitsal vind ik regelrechte troep…wij gebruiken alleen een wasgel van burts bees, babyolie van Weleda en billenzalf van Weleda. Ik heb van beide merken de gehele lijnen gehad en dit was meer dan genoeg.
  …Madelon schreef als laatst…Balvi MessensetMy Profile

 4. Tot nu gebruiken wij helemaal nog geen zeep voor onze dochter en zo lang dat niet nodig lijkt om haar goed schoon te krijgen, blijven we haar alleen met water wassen. Voor de billen gebruiken we kokosolie. Werkt perfect!
  …José schreef als laatst…Een slokje troostMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.