In mijn opvoeding hoop ik iets mee te geven, over het ontwikkelen van een gezonde band met eten. En dit omvat zoveel meer dan stampen op: je groenten opeten. Het gaat mij om genieten en dankbaar zijn voor voedsel. Gevarieerd eten. Proeven en ervaren. En ja, ongezond mag er ook wel eens bij. Een bentobox lunch op de basisschool, vind ik daarin een heel handig hulpje. Maar wat is dit? Alles over bentoboxen voor beginners. Ik deel tips en inspiratie – in het thema herfst – om een lekkere en liefdevolle lunch klaar te maken voor je liefje op school. En nee, we doen niet té moeilijk 😉

Lees ook: “Basic eet-opvoeding (kinderen leren over gezond eten)”

Bentoboxen voor beginners: wat is een bentobox lunch?

Een bentobox is een lunchtrommel met vakjes. Hier kun je eten in doen én je kunt het op allerlei creatieve manieren oppimpen zoals met brood in figuurtjes of schattige vorkjes in de kiwi.

Voor mij zijn vooral die vakjes handig, voor het aanbieden van variatie. De creativiteit erbij is hier incidenteel. Leuk als extraatje, maar geen must.

Lees ook: “De leukste eco lunchboxen en bekers (voor kids én ouders)

bentoboxen voor beginners
Uniek en nieuw in Nederland is het merk “Little Lunchbox“. Met te schattige printjes zoals eenhoorn, flamingo en superhero!

Tips voor het maken van een bentobox lunch

De ene dag hebben we hier haast en prop ik ’s ochtends vroeg wat fruit in die bak, en smeer een boterhammetje. Op andere dagen ben ik wat bewuster en dan maak ik rustig op mijn gemak de bentobox klaar in de avond. Het is maar net hoe het loopt.

Als ik zin heb in wat extra creativiteit, spiek ik even op de op: 
Facebook groep van "De leukste lunch Community - Bento lunchtrommel".

Bentobox lunch voorbereiding

Lunch voedsel dat wat meer voorbereiding kost, maak ik het liefst ’s avonds tijden het koken van het avondeten. Dan sta ik toch een uur in de keuken. Als ik bijv. gezonde cakejes wil maken, dan kan dit tegelijk in de oven. Of het vuur staat toch aan en dan kook ik extra eieren. Een tikje planning hoort er wel bij, maar het levert wel een gezond lunch maaltje op.

Meer voorbereiding tips voor bentoboxen voor beginners 🙂

 • Zoek leuke ideetjes, om te kijken wat er bij jou past.
 • Op Pinterest, google afbeeldingen en Facebook is er veel te zien, typ gewoon: “Bentobox”.
 • Maak ’s avonds de basisschoollunch klaar, zonder haast of stress.
 • Begin met iets makkelijks; fruit dat je al hebt liggen, gezonde nootjes, restjes avondeten.

Benodigdheden voor een bentobox lunch

Voor een gezonde (bentobox) lunch op de basisschool heb je niet veel nodig. Kijk eerst wat je al thuis hebt liggen. Ook bij de kringloop liggen altijd veel leuke lunchspulletjes voor school. Benodigdheden waar je aan kunt denken zijn:

 • Toffe broodtrommel met vakjes. Of een gewone broodtrommel, waar je zelf vakjes in maakt met bijv. herbruikbare siliconen cakevormpjes.
 • Versieringen, zoals briefjes en prikkers.
 • Hulpmiddelen zoals uitstekers en vormpjes (bijv. in dit leuke herfst thema).

Bentobox tips voor mama’s met weinig tijd

Bereid op één moment in de week de gezonde lunch dingetjes voor, bijvoorbeeld op zondag. Zo kun je gezonde cakejes bakken en dit invriezen.

Je kunt alvast een fruitsalade maken (bessen, aardbei, mango, druiven etc) en dit in een bak in de koelkast doen – ook op zondag, bijvoorbeeld. Dan hoef je alleen maar op ma-di-wo, dit in een bakje te scheppen.

Schijfjes komkommer of stukjes paprika en tomaat zijn altijd makkelijk. Of gebruik de salade van het avondeten, en schep een lunchportie in een bakje voor morgen.

fruitsalade bentoboxen voor beginners

Verder kun je roggebrood of (biologische) rijstwafels, net zo makkelijk pakken en smeren, als boterhammen. Maar dan heb je toch die variatie.

Ook kun je een zakje ongezouten notenmix of superfoods kopen. Dit hoef je ook alleen maar in een vakje te mieteren 😉

En ik start als Bentobox beginner weer eens veel te enthousiast 😉

Ik ga zelf aan de slag als beginner en probeer deze week direct het een en ander uit. Op dinsdag komt mijn bestelling binnen en trots presenteer ik ’s avond mijn eerste, echte allegaartje bento!

“Uhm, morgen is het woensdag”, zegt manlief. Oohja, crap! Heb ik weer. “Dan eten jullie het maar thuis.”

Inmiddels heb ik de smaak te pakken en ik merk dat er verschillende bentobox moms in mij schuilen. Sowieso probeer ik te eten uit het seizoen. Daarnaast ben ik ook wel van het gemak; de kliekjes van gister. En soms heb ik haast en dan steek ik een toffe prikker in een gesneden boterham. Hoppa, klaar! Voor jullie heb ik uiteraard extra mijn best gedaan voor leuke bentobox voorbeelden en gezonde dingetjes 😉

 bentoboxen voor beginners
Een weekje aan de Bentobox in huize Jungle

Wat heb ik er hierboven allemaal ingestopt?

 • Dubbele rijstwafel in vieren gesneden met witte tahin pasta.
 • Roggebrood met kaasplakjes in vormpje, roggebrood met smeerkaas.
 • Gedroogd fruit & notenmix. 
 • Nectarine, druiven.
 • Groenten noodles van gister. 
 • Superzoete, zachte vijg uit onze tuin. 
 • Driekleuren rauwe wortels. 
 • Olijven en feta mix. 
 • Gekookt ei, boontjes en sla.
 • Zelfgebakken perenmoescake met noten.
 • De opmaak is met: broodtrommelbriefjes, kaas-uitstekers en geinige dieren prikkers.

Ook leuk: “Wat kun je allemaal doen met basisingrediënten zoals noten, pitten en zaadjes?”

herfst sfeer pompoenen bentoboxen voor beginners

Bentbox lunch: thema herfst, tips & inspiratie

Welke lunch gerechtjes passen bij de herfst? En op welke manier kun je een herfstige touch geven aan de bento lunch?

Eten uit het seizoen, in de herfst

Groenten en fruit uit het seizoen zijn duurzamer, goedkoper én meestal op dat moment het lekkerst.

Maar veel ander fruit is ook prima qua duurzaamheid, zoals abrikoos, ananas, banaan, druif, granaatappel, grapefrit, kiwi, kokosnoot, mandarijn, meloen, nectarine, perzik, pruim, sinaasappel (aldus voedingscentrum).

Wat past er bij de herfst qua groenten en fruit?

 • Rauwkost: bleekselderij, tomaatjes, worteltjes.
 • Restjes van gister of voorbereiden: (kort) gekookte bloemkool, broccoli, winterpeen, pompoenblokjes, rabarber, bietjes, stoofpeer
 • Fruit: peren en appels

Met welke lunchgerechtjes kun je de herfst bentobox nog meer vullen?

 • Pannenkoeken/ pancake of (gevuld) omelet
 • Plakje worst of een augurk in een rolletje worst
 • Handje ongezouten noten of superfoods
 • En iets lekkers! Bijvoorbeeld marsepein, appeltaartje, pepernoten, zoute stokjes.

Creatieve herfstopmaak voor je bentobox

En tot slot kun je creatieve hulpmiddelen of bentobox accessoires gebruiken in het thema herfst zoals prikkers, figuurtjes of vormpjes met herfstdiertjes, in halloween of bos thema.

Lees meer tips voor “Een gezonde lunch op de basisschool (een hele rits tips)”

De key is hier dus variatie. Wat stop jij zoal in die bentobox van de kids? Deel ook – heel graag – jouw tips hieronder!

Update 2021, afbeeldingen eigen & Pixabay, de gekoppelde winactie aan dit artikel is gesloten.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

31 Reacties

 1. Oh wat een leuke prijs!

  Voor mijn moeilijke eter zou ik wel beginnen met deels brood in de box. Verder wat tomaatjes met leuke prikkers. Misschien een stukje bananenbrood, appel in een leuke vorm of met oogjes, zoiets.

 2. Omdat mijn dochter niet meer zomaar alles kan eten, is ze best beperkt in wat nog mag. Veel zelf maken en uitproberen nu dus (waar ik eigenlijk niet van hou…). En op een beperkte bento manier toch voor zoveel mogelijk afwisseling zorgen in haar trommeltje. Zodat die havermoutmuffin er zo leuk uitziet dat ze hem wellicht ooit nog gaat waarderen……????
  En dat ze er de lol in houd om dingen te proberen en af te wisselen met dingen die ze voorheen nooit at. Daar doe je als ouder nu je best voor, dus een fatsoenlijk start pakket is best welkom ????

 3. Na de herfstvakantie gaan we weer verder griezelen met Halloween lunchtrommels. Een appel kaneel monster muffin met jam in het midden, verschillende kleuren paprika en een pompoen broodje.

 4. Ik zou het graag gaan proberen voor mijn zoontje van 4.Ik heb wel het vermoeden dat ik heel enthousiast begin, maar na een tijdje vooral een haastige bentobox mom zal zijn 😉

 5. Janine tuinstra Reageren

  Wat een leuke actie! Ik voel alleen lichtelijk wat stress! Ik ben zo’n Bento moeder die er nog niet tussen staat… Met-liefde-maar-zo-goedkoop-mogelijk…

  ????

  Dus bakjes die nét niet geschikt zijn, “zelf uitsteken” met een mes… ???? wat dan met beetje uitleg gesnapt wordt door zoonlief wat het voorstelt…

  Ik zou dus erg blij worden van een startes pakket!! Dan hopelijk een paar mooie vormpje en oogjes prikkers en ga dan aller eerst een Bento maken met veel leuke poppetjes van tomaatjes, druiven etc. En iets met vulkaben want die vind hij zo leuk!! Denk iets uitsnijden en jam ofzo… Oe ik wordt helemaal enthousiast vh idee!!!

 6. Ook ik wil wel een kansje wagen ik vind het erg leuk de trommels te vullen van mijn 3 kinderen. De oudste lust echt alles maar het mag niet te kinderachtig. De middelste wil alleen functionele prikkers/vorkjes en anders niet en van hem hoeft het niet gezond. En de jongste lust echt bijna niks behalve behalve eierkoek dus ik ben nu heel creatief met eierkoek????. En voor mezelf maak ook graag een goed gevulde trommel.

 7. Ja doe graag mee voor mijn meisje van 4. Superhandig met continuerooster. Met leuk eten eet ze veel beter. Heb paar koekjes uitstekers waar ik het nu soms meedoe
  Ik zou brooduitsteken. Fruit erbij met prikkers stukje ontbijtkoek en grilworst erbij
  Ideaal een bentobox wat o wee als verschillende dingen elkaar raken ????

 8. Miekske Dingens Reageren

  Ooooh! Heel graag een kansje, voor ons zoontje die in het eerste kleuterklasje zit. Ook deze mama zou een wat gezonder en leuker ogend lunchpakketje willen meegevn! <3

 9. Mijn kleuter is net gestart op school en krijg t al van alles mee maar bijzonder creatief is t nog niet. Extra inspiratiedingetjes voor in de trommel helpt vast 🙂 dus ik doe graag mee!!

 10. Super leuk dat je deze winactie organiseerd! In mijn eerste (echte) bentobox zou ik het volgende meenemen: pruimen, wortels, komkommerschijfjes, havermoutkoekjes, eierkoek en mango.

 11. Mijn dochtertje is net naar de My Little Pony film geweest en is helemaal fan! Dus haar eerste bentobox zal in dat thema moeten. Kleurrijk, cutiemarks, lange manen en grote ogen. Hoe ik dat precies moet maken, daar kan ik zeker nog wel wat hulp bij gebruiken! Dus zo’n starterspakket en wat tips van Facebook kan ik zeker goed gebruiken.

 12. Angelique van der Westen Reageren

  De bentobox voor mijn dochter zou moeten bestaan uit paarden en benodigdheden:een boterham in de vorm van een hoefijzer wellicht. Wat rauwe worteltjes. Een gezond bananenpannenkoekje in de vorm van een paardenhoofdje. Wat komkommersprietem als gras. Wat gebakken aardappelminifrietjes als stro. Een stukje paprika in de vorm van een paardrijlaars. En natuurlijk een lief paardenbriefje waarop geschreven staat dat ik haar een leuke en leerzame dag wens.

 13. Ik wil hier heel graag mee starten. Maar heb niet altijd zoveel inspiratie. Dit lijkt me heel fijn om ermee te beginnen en hoop dat mijn dochtertje dan wat beter eet. Ik zou thema halloween werken. Zwanworstjes met een stukje af zodat het een vingertje lijkt en beetje ketchup erbij al dip. Reepjes wortel. Een spook boterhammetje en als koekje dracula tandjes.

 14. Joyce Hendriks Reageren

  Ik ‘bento’ inm8ddels al een tijdje maar ja die mooie, dure trommel mis ik nog. Nu dus veel met bakjes in de trommel. Dus mocht ik winnen zou ik heel graag een mooie yumbox winnen om nog leukere, lekkere, gevarieerde lunches aan te bieden aan mn meiden.

 15. Ik wil heel graag een mooie trommel voor mij. zoontje Jaymz hij start over 2 weken voor het eerst op de peuterspeelzaal. De afgelopen weekjes heb ik al een hoop Bento inspiratie opgedaan. Aangezien hij mega fan is van Nijntje wordt zijn eerste Bento box een Nijntje box met een boterhammetje in Nijntje vorm, een stukje ontbijtkoek en een paar stukjes appel. Ik hoop dat hij het net zo leuk vindt als ik en het lekker op eet. Succes met je Blog!

 16. Binnenkort voor het eerst naar school en al veel zitten kwijlen op mooie bentoboxen, maar uit eigen hand is er nog niks gemaakt. Ik zou het brooddoosje vullen met tomaatjes, leuk uitgesneden komkommerplakjes en paprikareepjes, rozijntjes, druifjes, blokjes kaas en als er nog ergens plaats is een boterham of wrap.
  Zou leuk zijn dit pakketje te winnen als startende mama, nu moet ik het doen met de messen die ik in huis heb en zonder prikkertjes ofzo.

 17. Mijn dochtertje gaat binnen 2 weken voor het eerst naar school. Ze gaf al aan zeker kerstomaatjes bij haar boterhammen te willen. Ik denk dat ik een herfst bentobox voor haar ga maken: boterham in de vorm van een paddestoel, wat gepofte kastanjes er bij, kerstomaatjes en misschien een egel sandwich ofzo? Lijkt me leuk om te proberen, en al helemaal met een starterspakketje want iets speciaals in huis er voor heb ik (nog) niet.

 18. Hier is de eerste bento al gemaakt van de week. Een gewone brooddoos met cupcake vormpjes. Inhoud: boterhammetjes, gedroogd fruit en nootjes in ene cupcakevorm en worstjes in de andere vorm.
  Nog veel te leren dus een startpakket is hier meer dan welkom voor men mannetje! 🙂

 19. Ik zou graag zo’n pakketje winnen. Onze boef gaat wel al een tijdje naar school maar sinds dit jaar hebben ze een continue rooster dus niet meer gezellig thuis bij mama eten maar op school. Misschien dat we op deze manier het leed een beetje kunnen verzachten.
  Ik zou er een wrap met kruidenkaas, sla en kipfilet in doen, fruit en een babybel.

 20. Nou ik had ooit eens een vakjes trommel en dat vond mijn
  zoontje wel leuk, en tegelijk kon mams er eens wat nieuws
  in proberen om te proeven;) maar die box was best zwaar
  en onhandig om schoon te krijgen!

  Maar zo’n little box is supergaaf;) dus ik waag een gokje
  en mss kan ik miin zoontje weer blij maken.

 21. Dit wil ik echt heel graag winnen! Mijn dochter start binnenkort op school en ik ben op Pinterest al ideetjes aan het verzamelen. Nu nog een bentobox! Wij eten zoveel mogelijk plantaardig, dus dit is een extra moeilijkheid. Ik ga voor pasta pesto, pijnboompitten, avocado, en snoepwortels. Lekker gezond en niet moeilijk!
  …Mama Naturelli schreef als laatst…Aangepast vaccinatieschema: uitgesteld vaccinerenMy Profile

 22. Dit lijkt mij leuk voor mijn zoon voor bij de gastouder. Ik zou er verschillende soorten fruit, wat nootjes/rozijntjes/abrikoosjes en stukjes brood met verschillende soorten beleg in doen. Het is een heerlinke eter, maar op deze manier heeft hij er vast nog meer plezier in 🙂

 23. Elke van de put Reageren

  Lijkt me leuk om te winnen voor de dochter die eind dit jaar naar school mag. Ik zou havermoutpannenkoeken erin stoppen met worteltjes, handvol noten en een gesneden kiwi

 24. Wat een leuk idee. lijkt me leuk om de 1e keer te werken met boterhammen met kaas in leuke figuurtjes, nootjes is ook een goede. Die briefjes zijn helemaal geweldig daar krijg ik al een lach van.

 25. Bij ons hoefde zenooit over te blijven, een bsolute luxe. Maar nu is mijn kleine meisje stiekem te groot geworden en moet ze dus naar het middelbare onderwijs. En daar hoort lunch op school bij. Ik vind het leuk om de lunch gezelliger te maken dan hij nu soms is want ze houdt enorm van leuk en lekker eten.

 26. Oooooh dit ga ik doen voor ons meisje! Creatief met gezond eten. Voor een eerste keer ga ik voor bananenbrood,fruit van eigen tuin en nootjes. Lief briefje erbij maakt het helemaal af.

 27. Fabiënne van Putten Reageren

  Jaaaaa!!!! Dit zou ik heel vraag willen winnen. Smurf zit nu een kleine maand op de basisschool en vanaf de eerste dag zijn we begonnen met fruit in vormpjes maken met de koekjes vormen????. Kleine man vindt het geweldig en ik vind het heerlijk om zo toch eendoosje liefde en speciale lunch te maken voor hem. Ik heb nog heel wat te leren en proberen maar gelukkig heel wat fantasie en ideeën. Heel erg leuk om hier jou voorbeelden te zien en jouw tips te lezen.
  Heel hard duimen dat we dit super toffe pallet mogen winnen! Sowieso al bedankt voor de leuke tb tip, deleukstelunch! ????????????

 28. Voor de eerste lunch zou ik boterhammen, kaas of worstje leuk uitsteken en oogjes in een truitje of tomaatje doen. Nootjes erbij en tadaaa voor een eerste keer denk ik leuk en niet te ingewikkeld ????

 29. Leuk! Zou graag genoeg tijd willen hebben om uitgebreide lunches te maken, in de praktijk door tijdsgebrek toch vaak wat makkelijker… Dus ik denk nootjes, babybel, gesneden fruit. Makkelijk en gezond!

 30. Oh die wil ik wel winnen! Ons meisje gaat na de vakantie wennen op de basisschool en volgende maand is het voortaan echt! Super spannend! En ik heb al wel wat Bento prikkertjes gekocht bij ons Ali, maar zo’n starterspakket zou erg welkom zijn!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.