Vandaag wil ik een bericht delen van Puur Jane. Een lang verhaal, maar met een krachtige kern. Al dat genetisch gemanipuleer en sproeirotzooi over de gewassen is niet vernieuwend en vooruitstrevend, het is één en al ellende voor de toekomst. Lees wat er gebeurt met de bijtjes, waarom zij belangrijk zijn voor ons en op welke – eigenlijk zo simpele – manier je zelf iets kan bijdragen aan dit hele gebeuren.

 

Waarom zijn de bijtjes belangrijk?

Veel mensen kennen de honingbij, deze zorgt niet alleen voor de bevruchting van bloemen, maar ook nog eens voor honing, bijenwas, propolis en koninginnengelei. Help de bij door biologische honing te kopen bij de biologische-imker of natuurwinkel (bv van de Traay) en ook hier kun je honing bestellen. Biologische imkers laten de bijen hun eigen honing houden om de winter door te komen en gebruiken geen gif ter bestrijding van ziekten bij bijen etc. (bij-vriendelijker en veel gezonder). Het helpt natuurlijk ook om biologische groente en fruit te kopen of zelf te verbouwen.

Honingbij feitjes

Wat honingbij feitjes: Om 1 eetlepel honing te maken bezoeken bijen wel 4.000 bloemen. Honingbijen doen dansjes om elkaar te vertellen waar er nectar te vinden is. Voor 1 kg honing moeten bijen wel 40.000 km afleggen, dat is 1x rond de aarde. Een bijenkast bestaat in de zomer uit ongeveer 60.000 bijen. De koningin legt soms wel 2000 eitjes per dag. Werkbijen worden in de zomer maar 6 weken oud en de koningin kan wel 5 jaar oud worden. Voor 1 kg bijenwas moet er wel 10 kg honing worden gegeten door de bijen. Was wordt door werkbijen op een bepaalde leeftijd uitgescheiden uit haar achterlijf daarna kauwt ze het en maakt er met wiskundige precisie raten van.

Andere bijen soorten

Naast de honingbij zijn er ook veel andere bijensoorten, natuurlijk kent iedereen de hommel, maar er zijn er nog veel meer. De hommel kun je helpen door een hommelkastje te kopen of maken en een aantal solitaire bijen maak je heel gelukkig met een bijenhotel (insectenhotel). Wij hebben deze vakantie een bijenhotel gemaakt die nu staat te pronken in onze tuin. Zo leuk, zeker ook voor de kinderen om er aan te werken en te kijken naar de diertjes. Je kunt hem zo klein of zo groot maken als je wilt, kijk hier meer informatie.

Help de bijtjes

Maar je kunt nog meer doen om bijen te helpen. Door de grootschaligheid van de landbouw en het verstenen van steden en tuinen is er een groot te kort aan bloemen en vooral gifvrije bloemen. Veel planten, bloemen, zaden en bollen bevatten veel verschillende soorten bestrijdingsmiddelen waar bijen erg ziek van worden of gedesoriënteerd of erger. Het planten en zaaien van biologische bijenbloemen is van grote waarde voor de bij. Hier kun je de bloemen, planten en bomen vinden waar bijen dol op zijn (hier een beknopte versie). Je kunt al dit najaar biologische bolletjes kopen van de krokus bv, zet ze in je tuin, in het plantsoen om de hoek, op het schoolplein, bij de buren etc. Deze link is misschien ook handig voor de verkrijgbaarheid van de biologische bloembollen. In het voorjaar kan er natuurlijk volop met biologische zaden gezaaid worden. Bij De Bolster koop je al 1kg biologisch bijenmengselzaad voor 19,08 daar kun je vele tuinen mee vullen. Zeker ook leuk voor zaadbommen. Maak je tuin wat bij-vriendelijker, haal bv wat tegels weg en zaai er bloemen. Bezoek eens een biologische kwekerij, zoals deze waar zelfs een bijenmuseumpje is en een fijne theeschenkerij. Wij zijn er geweest en het is er heel mooi. Er is een holle boomstam met een bijenvolk te bewonderen, zo bijzonder. Of deze of deze kwekerij en er zijn er nog veel meer in Nederland.

Urban beekeeping

Mocht je ook helemaal fan van bijen zijn geworden dan is urban beekeeping misschien wel wat voor je. Er zijn allerlei cursussen en de natuurlijk bijenhouden cursusspreekt ons het meest aan. Of wil je misschien wat doen voor het bijenlint bij jou in de buurt. Voor meer bij-vriendelijke-acties kun je hier ook kijken. Of adopteer een bij via Greenpeace.

Wat moet je NIET doen, als je voor de bijtjes wilt zorgen?

Er is dus genoeg wat je kunt doen om bijen te helpen. Maar er zijn ook een paar dingen die je echt beter niet kunt doen. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, van het gif uit 1 doosje mierenverdelger kunnen 30 miljoen bijen worden uitgeroeid bijvoorbeeld. Maar ook de tuinaarde die je bij een tuincentrum koopt is behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen net als alle bollen, zaden en planten die daar te koop zijn. Met een beetje creativiteit en goede wil is het heel goed mogelijk om op een simpele manier onze omgeving een stuk bij-vriendelijker te maken.

Ook dit is weer een kwestie van: de wereld verbeteren kun je (toch) niet alleen. Maar je kunt wel wát. Wat ik doe? Bio-honing kopen is in dit geval een simpele oplossing. Daarnaast ben ik me aan het verdiepen in zelf groente en fruit planten in de tuin (dat is weer niet zo gemakkelijk allemaal, maar okay) en ik vermijd chemische aarde en bestrijdingsmiddelen (.. en zo sloeg ik laatst mijn man bijna voor zijn harses toen hij het onkruid aan het besprayen was met een of ander goedje..)

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

1 Comment

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.