Tjaa, als gescheiden mama met toch wel een liefde voor bbq-en, moet ik er een keer aan geloven. Ssstt.. ik heb als vrouw dus nog nóóit een barbecue aangestoken! Lekker ongeëmancipeerd 😉 En ik heb dus geen idee waar te beginnen eigenlijk, maar het is altijd zo gezellig en het ruikt zo lekker. Hmm.. Tijd voor een simpele uitleg “bbq-en voor beginners”. Hoe moet ik de barbecue aansteken en wat zijn handige tips voor mij als mama met kids?

Ook leuk: “De perfecte zaterdag met vrienden: een tuinfeest met gezonde bio hapjes op de bbq

Veilige barbecueën met kids in de buurt

Met dartelende kids barbecueën is wel een extra uitdaging! Het liefst nodig ik daarom nog één of enkele vrienden (of familie) uit. Zo kunnen zij een oogje houden op mijn kids, terwijl ik bij de tafel bbq blijf. Een andere optie is de vierkante babysitter. Meestal mogen mijn kids rond 5 uur even televisie kijken of op een schermpje. Zo kan ik rustig koken. Of barbecueën dus 😉

Ik let erop dat de barbecue op een strategische plek staat. Ergens waar de kinderen geen rondjes omheen kunnen rennen, aan de rand van de tuin of balkon bijvoorbeeld. Verder moet “ie recht en stabiel staan.

En denk eraan. Steek de barbecue NOOIT aan met alcohol of spiritus. Er kan een flinke steekvlam ontstaan! Krijg ik toch een te grote vlam tijdens het barbecueën? Dan is een brandblusser of emmer water natuurlijk een must in de buurt van de BBQ! Maar wist je dat een emmer zand nog beter is, om een mogelijk vlam veilig te doven?

emmer zand voor bij de barbecue

Kinderen laten mee helpen bij de barbecue

Mijn kids zouden het fantastisch vinden om mee te helpen met de barbecue. Een fikkie stoken, kom maar op! Nu vind ik dat meer papa dingen, maareh mama kan dat ook heus! Al begin ik wel eerst op een klein model met oefenen, in plaats van op zo’n enorme campingaz bbq, als je het niet erg vindt 😉 Verdere voorwaarde qua kids, is wel dat ze in een rustige vibe zijn.

De kindjes kunnen mij ten eerste helpen de kooltjes erin te doen. En met een lange aansteker samen de aanmaakblokjes ontbranden moet ook wel lukken. Verder kunnen we samen de kooltjes voorzichtig omscheppen. Op deze manier leren ze meteen over veiligheid, vuur en hitte.

BBQ voorbereiding; het halve werk!

Zeker als ik ga bbq-en met kids, bereid ik het liefst zoveel mogelijk voor. In het weekend kan dat ’s avonds als de kinderen slapen. En doordeweeks kan ik onder schooltijd voorbereiden, terwijl de jongste een beetje aan het spelen is.

Wat kan ik allemaal voorbereiden voor de bbq?

Allereerst kan ik alles voorbereiden qua snijwerk. Denk aan grote stukken rode paprika en champignons. Of plakken courgette en aubergine om te grillen. Ook een groene salade of fruitsalade is makkelijker om van te voren te maken, omdat daar veel werk in zit. En wist je dat plakken ananas ook lekker zijn om te grillen? Verder kan ik alvast blokjes vlees snijden om later aan de stokjes te rijgen.

Voorkom zwart geblakerde stokjes: week de saté stokjes een paar uur van te voren in een bak met water!

Ook kan ik alvast het vlees marineren met olijfolie en kruiden. Ik las dat je het zout beter pas bij het eten kunt toevoegen, omdat zout tijdens het barbecueën zelf vocht uit vlees onttrekt. Verder kan ik de vispakketjes preppen. Lekkere zalmstukjes of witvis met viskruiden in een stukje aluminium folie vouwen. Of grove stukken maïs met roomboter en wat grof zeezout. Jammie!

Tot slot zorg ik dat alles op de juiste temperatuur is. Het vlees kan ik de avond van te voren uit de vriezer halen, en in de koelkast leggen. Op de beruchte bbq dag, haal ik het vlees even van te voren uit de koelkast. Vlees wordt namelijk het lekkerst als het al op kamertemperatuur is, wanneer het op de bbq wordt gelegd.

bbq-en voor beginners

Het Barbecue boodschappenlijstje

  • (biologische) olijfolie
  • (bio) vlees en/of vis
  • Groenten, fruit
  • Stokbrood
  • Houtskool (of briketten)
  • Aanmaakblokjes

TIP: Gebruik voor het omdraaien van het vlees altijd een vleestang en geen vleesvork. Als je in het vlees prikt met een vleesvork, lopen de sappen uit het vlees en bestaat de kans dat het vlees droog wordt.

Uitleg: bbq-en voor beginners

1. Smeer het rooster in met olie

Door een beetje olie op het rooster te doen, voorkom ik dat het vlees vastplakt. Gebruik trouwens niet teveel olie, want je wilt niet dat dit van je rooster af, het vuur in druipt.

2. Houtskool of briketten?

Houtskool is geschikt voor kleine lapjes vlees omdat dit sneller warm wordt. Briketten worden gebruikt voor grotere stukken, vlees dat lang moeten garen. Strooi een laag kooltjes. En zet de ventilatie gaten helemaal open.

3. Aanmaakblokjes ertussen verdelen

Verdeel er een stuk of 4 aanmaakblokjes tussen. Steek deze aan met lange aansteker. Gebruik dus géén spiritus of alcohol vanwege een gevaarlijke steekvlam. De kolen moeten allemaal goed heet zijn, dus wit en roodgloeiend. Wees geduldig 🙂

4. Braden maaaarrrr

Tot slot kan ik op het rooster m’n vlees, vis en groenten garen. Een aluminium vel op het rooster leggen, is ook mogelijk tegen het lekken. Hierdoor zal het gerecht ook wat langzamer garen als dat nodig is. Blijf in de buurt, zeker met kids natuur. Enjoy!

bbq-en voor beginners

Q: Heb jij wel eens zelf gebarbecued?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.