Kleding zolang mogelijk (her)gebruiken, vind ik passen bij een duurzame lifestyle. Daarnaast wil ik ook wat weten over het type materiaal. Bamboe is een grondstof, die in de kledingbranche, de laatste jaren steeds meer als “milieuvriendelijk alternatief” voor katoen wordt ingezet. Maar hoe zit dit nu precies? Lees meer over kleding gemaakt van bamboe en mijn review over bamboe ondergoed, sokken en basics (zoals shirts en naadloze bh’s) van Bamboo basics.

Ook lezen: “Fair fashion | Stappenplan voor eerlijke en duurzame kleding kiezen

Kleding en bamboe ondergoed

In 2001 is er door de Universiteit van Peking ontdekt hoe je van bamboe textiel kunt maken. Bamboe wordt steeds meer toegepast in de kledingbranche. En zo kom je vanzelf uit bij bamboe ondergoed, zoals boxers en slips.

Bamboe ondergoed

De volgende kenmerken worden toegeschreven aan bamboe kleding:

  • De stof valt soepel en voelt zijdezacht. Dit komt door het ronde oppervlak van de bamboevezels. Het geeft een hoog draagcomfort.
  • Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen.
  • In de zomer werkt bamboe verkoelend en in de winter is het warmer dan katoen. Dit komt door de open structuur van de vezels.
  • Bamboe filtert 98% van de schadelijke UV-stralen.
  • De microgaatjes in de bamboevezel zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen.

Meer over het bedrijf Bamboo basics

Het motto van Bamboo basics is “samen bereik je meer” en daarmee hopen ze samen de vervuilende impact op het milieu van de kledingindustrie te verminderen. Met het gebruik van de grondstof bamboe streven zij naar een duurzamere wereld.

Bij Bamboo basics kun je terecht voor: bamboe topjes, naadloos ondergoed, stings, slips en hipsters, t-shirts en sokken. Voor heren zijn naast t-shirts en hemdjes, ook boxers en trunks. De maten zijn in S – M – L (XXL) en er is een handige maattabel.

Om het bamboe product van Bamboo basics sterker te maken, zodat het ook lang mee gaat, wordt voor 28% biologisch katoen gebruikt. Qua wassen is 30-40 graden prima. Doe de bamboe kleding liever niet in de droger en gebruik geen chloor of bleekmiddelen. Strijken is bijna niet nodig.

De bamboe kleding van Bamboo Basics bestaat uit: 68% Bamboe Viscose, 28% Organisch Katoen en 4% Elastaan

Bamboe ondergoed

Hoe milieuvriendelijk is bamboe (in vergelijking met katoen)?

De grondstof bamboe heeft een hoop voordelen in vergelijking met katoen. De belasting op het milieu tijdens de productie van bamboe is tot wel 80% minder dan bij katoen.

  • Bamboe is een grassoort en groeit 30x sneller dan katoen. De wortels blijven in de grond, waarna de plant weer doorgroeit. Er is dus minder landbouwgrond nodig en daarmee voorkomen we ontbossing.
  • Er is véél minder water nodig voor de productie van bamboe ten opzichte van katoen. Bij de productie van 1 kilo Bamboo basics wordt er ruim 7000 liter water bespaard.
  • Een tweede voordeel is dat bamboe van nature geen insecticiden en geen pesticiden nodig heeft om te groeien.
  • De bamboevezel is biologisch afbreekbaar.
  • Verder neemt bamboe 5x meer CO2 op als een vergelijkbare groep bomen, terwijl het 35% meer zuurstof afgeeft.

Voor katoen is er 10.000 liter water nodig per kilo kleding. Voor bamboe is dit slechts 1000 liter.

Hoe zit het met de dieren, zoals panda’s?

Bamboo basics maakt gebruikt van de bamboesoort Moso. Deze is groot en lang, waardoor het niet wordt gezien als voedselbedreiging van de panda’s. Deze eten vooral bamboesoorten met laaghangende bladeren.

Hoe is het productieproces van bamboe kleding?

Er zijn twee manieren om van bamboe garens te maken.

Mechanisch verwerking: het verbrijzelen van het houtachtige deel en het gebruiken van natuurlijke enzymen om tot een papperige massa te komen. De vezels worden dan uitgekamd en tot garen gesponnen. Het is de meest duurzame manier, alleen wel arbeidsintensief en daardoor kostbaar. Het materiaal zal ook iets stugger voelen.

Chemische manier: De bamboe van Bamboo basics wordt machinaal geoogst van de bamboevelden in China. Hierna gaat het door een versnipperaar. De bamboe wordt gekookt (viscose proces) en het wordt daardoor vloeibaar. Dit gebeurt met 2 soorten chemicaliën. Deze komen echter niet in het milieu terecht, omdat het gebruik circulair is, waarbij 100% van de gebruikte chemicaliën worden opgevangen en gerecycled.

Vervolgens gaat de bamboe substantie door een spinerrette – een soort douchekop – om er garen van te maken. Met deze garens wordt het doek gebreid.

Bamboe sokken
De verpakkingen van Bamboo Basics komen van FSC gecertificeerde plantages.

Mens & sociaal

Bamboo basics werkt volgens een Code of Conduct met hun leveranciers. Hierin staan afspraken over de veiligheid van de werkomgeving, eerlijke lonen, geen kinderarbeid, vrijheid van vereniging en toezicht op de hygiëne.

Daarnaast zijn de toeleveranciers BSCI gecertificeerd. Dit is een initiatief van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden.

Conclusie & mijn ervaring met Bamboo basics

Conclusie

Bamboe kleding en bamboe ondergoed is op veel vlakken een duurzame keuze. Het bespaart namelijk landbouwgrond en water. Er worden minder pesticiden gebruikt.

Tijdens het productieproces van Bamboo basics worden wel chemische stoffen gebruikt. Het voordeel is dat de kleding dan extra zacht en betaalbaar wordt. Het nadeel is dat de vraag bestaat in hoeverre de bamboe eigenschappen (zoals antibacterieel, uv-werend en vochtabsorptie) blijven bestaan. Door het circulair gebruik van de chemische stoffen, wordt er in ieder geval bewust om gegaan met het productieproces.

Een ander mooi punt van Bamboo basics vind ik dat zij ook stappen ondernemen op het gebied van arbeidsomstandigheden zoals geen kinderarbeid en veiligheid.

Tot slot bestaat bamboe kleding toch nog altijd voor een deel uit katoen. Dit is voor de stevigheid van de kleding, zodat het ook lang mee gaat. Bamboe basics gebruikt hiervoor alleen biologisch katoen.

bamboe onderhemd
Een heerlijk zacht en warm ondershirt van Bamboo Basics.

Mijn ervaring

Zelf vind ik het bamboe ondergoed echt heerlijk. De hemdjes, shirts en strings zijn echt superzacht. Strijken is niet nodig. Hoe lang de onderkleding mee gaat, dat zal ik nog moeten meemaken en deel ik later.

In hoeverre de kleding antibacteriële eigenschappen heeft, vind ik lastig te onderzoeken, omdat ik zelf niet snel zweet. Wat ik na de zomer nog wel wil toevoegen qua ervaring, is het verkoelende effect en de uv-filtering. De maat valt normaal, ik heb een S aan.

Ook lezen: “Gezond en duurzaam vlees eten; waarop letten? (biologisch supermarkt vlees & online vlees)”

Kortom, het méést duurzame is nog steeds zo lang mogelijk doen met kleding. En ik hoop dat dat lukt met bamboe, want wat zit het goddelijk 🙂

Ben jij bekend met bamboe kleding? Ik ben vooral nog heel erg benieuwd naar de anti-bacteriële en vocht absorberende eigenschappen, wanneer je meer transpireert. Heeft iemand hier ervaring mee?

Afbeeldingen: eigen, bronnen: Bamboo Basics en https://blog.greenjump.nl/post/2015/03/10/Bamboe-kleding-en-textiel-is-dat-wel-zo-schoon-en-milieuvriendelijk.aspx

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.