Bamboe als grondstof, wordt in de kledingbranche de laatste jaren steeds meer als milieuvriendelijk alternatief voor katoen gebruikt. Hoe zit het qua duurzaamheid? En, zit bamboe ondergoed en kleding ook fijn?
Ook lezen: Stappenplan voor eerlijke en duurzame kleding kiezen (fair fashion)
Inhoud
Kleding en bamboe ondergoed
In 2001 is er door de Universiteit van Peking ontdekt hoe je van bamboe textiel kunt maken. Bamboe wordt steeds meer toegepast in de kledingbranche. Kleding, maar ook bamboe ondergoed, zoals boxers en slips.
De volgende kenmerken worden toegeschreven aan bamboe kleding:
- De stof valt soepel en voelt zijdezacht. Dit komt door het ronde oppervlak van de bamboevezels. Het geeft een hoog draagcomfort.
- Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen.
- In de zomer werkt bamboe verkoelend en in de winter is het warmer dan katoen. Dit komt door de open structuur van de vezels.
- Bamboe filtert 98% van de schadelijke UV-stralen.
- De microgaatjes in de bamboevezel zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen.
Bamboe kleding van bijv. ‘Bamboo basics’
Bij Bamboo basics kun je terecht voor: bamboe topjes, naadloos ondergoed, stings, slips en hipsters, t-shirts en sokken. Voor heren zijn naast t-shirts en hemdjes, ook boxers en trunks. De maten zijn in S – M – L (XXL).
De bamboe kleding van Bamboo Basics bestaat uit: 68% Bamboe Viscose, 28% Organisch Katoen en 4% Elastaan
Om het bamboe product van 'Bamboo basics' sterker te maken, zodat het ook lang mee gaat, wordt voor 28% biologisch katoen gebruikt.
- Qua wassen is 30-40 graden prima
- Doe de bamboe kleding liever niet in de droger
- Gebruik geen chloor of bleekmiddelen
- Strijken is bijna niet nodig
Hoe duurzaam is bamboe kleding?
De grondstof bamboe heeft een hoop voordelen in vergelijking met katoen. De belasting op het milieu tijdens de productie van bamboe is tot wel 80% minder dan bij katoen.
- Bamboe is een grassoort en groeit 30x sneller dan katoen. De wortels blijven in de grond, waarna de plant weer doorgroeit. Er is dus minder landbouwgrond nodig en daarmee voorkomen we ontbossing.
- Er is véél minder water nodig voor de productie van bamboe ten opzichte van katoen. Bij de productie van 1 kilo Bamboo basics wordt er ruim 7000 liter water bespaard.
- Een tweede voordeel is dat bamboe van nature geen insecticiden en geen pesticiden nodig heeft om te groeien.
- De bamboevezel is biologisch afbreekbaar.
- Verder neemt bamboe 5x meer CO2 op als een vergelijkbare groep bomen, terwijl het 35% meer zuurstof afgeeft.
Voor katoen is er 10.000 liter water nodig per kilo kleding. Voor bamboe is dit slechts 1000 liter.
Bamboe kleding & het voedsel voor de panda’s
Bamboo basics maakt gebruikt van de bamboesoort Moso. Deze is groot en lang, waardoor het niet wordt gezien als voedselbedreiging van de panda’s.
Panda’s eten vooral bamboesoorten met laaghangende bladeren.
Productieproces bamboe kleding
Er zijn twee manieren om van bamboe garens te maken.
- Mechanisme verwerking
- Chemische verwerking
Mechanisch verwerking: het verbrijzelen van het houtachtige deel en het gebruiken van natuurlijke enzymen om tot een papperige massa te komen. De vezels worden dan uitgekamd en tot garen gesponnen. Het is de meest duurzame manier, alleen wel arbeidsintensief en daardoor kostbaar. Het materiaal zal ook iets stugger voelen.
Chemische manier: De bamboe van Bamboo basics wordt machinaal geoogst van de bamboevelden in China. Hierna gaat het door een versnipperaar. De bamboe wordt gekookt (viscose proces) en het wordt daardoor vloeibaar. Dit gebeurt met 2 soorten chemicaliën. Deze komen echter niet in het milieu terecht, omdat het gebruik circulair is, waarbij 100% van de gebruikte chemicaliën worden opgevangen en gerecycled.
Vervolgens gaat de bamboe substantie door een spinerrette – een soort douchekop – om er garen van te maken. Met deze garens wordt het doek gebreid.
Bamboo basics en arbeidsomstandigheden
Bamboo basics werkt volgens een Code of Conduct met hun leveranciers. Hierin staan afspraken over de veiligheid van de werkomgeving, eerlijke lonen, geen kinderarbeid, vrijheid van vereniging en toezicht op de hygiëne.
Daarnaast zijn de toeleveranciers BSCI gecertificeerd. Dit is een initiatief van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden.
Conclusie: is kleding van bamboe duurzaam en fijn?
Voor dit artikel heb ik ondergoed, sokken en hemdjes van Bamboo basics getest.
- Milieuvoordelen: bamboe bespaart landbouwgrond en water. Er worden minder pesticiden gebruikt t.o.v. katoen.
- De verpakkingen van Bamboo Basics komen van FSC gecertificeerde plantages.
Tijdens het productieproces van Bamboo basics worden wel chemische stoffen gebruikt. Het voordeel is dat de kleding dan extra zacht en betaalbaar wordt. Maar milieuvriendelijk is het niet. Het nadeel is dat de vraag bestaat in hoeverre de bamboe eigenschappen (zoals antibacterieel, uv-werend en vochtabsorptie) blijven bestaan. Door het circulair gebruik van de chemische stoffen, wordt er gelukkig wel bewust om gegaan met het productieproces.
Ja, bamboe ondergoed en kleding hebben dus zeker milieuvoordelen.
- Toch bestaat bamboe kleding blijkbaar óók uit een deel katoen. Je kunt er hierbij dus opletten of dit deel dan ook biologisch katoen is.
- Daarnaast wordt veel bamboe kleding óók met een chemisch proces gemaakt. Zo wordt de stof zachter en goedkoper. Hierbij kun je erop letten of het bedrijf dan in ieder geval ‘circulair’ omgaat met chemische stoffen.
- Mechanisch gemaakte bamboe kleding is eigenlijk een nóg duurzamere keuze. Echter zal het product duurder zijn en stugger aanvoelen.
Ook lezen: Wat zijn de beste duurzame kleding keurmerken?
Ja, de kleding zit ontzettend fijn en zacht
Zelf vind ik het bamboe ondergoed echt heerlijk. De hemdjes, shirts en slips zijn echt superzacht. Strijken is niet nodig.
- Na 9 maanden veelvuldig gebruik, is de kwaliteit nog steeds goed (- later toegevoegd)
In hoeverre de kleding antibacteriële eigenschappen heeft, vind ik lastig te onderzoeken. De slips en topjes zijn in ieder geval ook erg prettig om te dragen in de zomer.
De maat valt normaal (ik heb een S en sokmaat 38).
Ook leuk: Hoe kun je wél leuke kleding vinden bij de kringloop?
Kortom, het méést duurzame is nog steeds zo lang mogelijk doen met kleding. En ik hoop dat dat lukt met bamboe, want wat zit het goddelijk 🙂
Bamboe voor het eerst proberen: kies jij dan liever voor sokken of slipjes?
Afbeeldingen: eigen, bronnen: Bamboo Basics en https://blog.greenjump.nl/post/2015/03/10/Bamboe-kleding-en-textiel-is-dat-wel-zo-schoon-en-milieuvriendelijk.aspx Laatste update: aug 2022.