In bad gaan met mijn kids, vind ik een van de leukste dingen om samen te doen! Lekker relaxen, dobberen, spelen en tegelijkertijd schoon worden. Love it! Maar badwater en badspeelgoed belanden regelmatig in een mond. En die knijpspeeltjes met schimmel erin dan? Ielg! Dus, wat is nou kwalitatief badspeelgoed? En HOE maak ik dit goed schoon?

Ook leuk: “Het badritueel met een peuter en newborn in je eentje

Wat is kwalitatief & duurzaam badspeelgoed?

Kwalitatief badspeelgoed, is voor mij speelgoed dat langer dan een paar rondes mee gaat én is gemaakt van veilig materiaal. Als dat materiaal ook nog eens duurzaam of gerecycled is, ben ik helemaal blij!

Voorbeelden duurzaam badspeelgoed

Wat zijn slechte stoffen in badspeelgoed?

Zeker in bad verkennen onze kinderen van alles met hun mond. Stoffen die je beter kunt vermijden zijn PVC (polyvinylchloride), BPA (bisfenol) en weekmakers (ftalaten). Zij staan namelijk bekend als hormoonverstorende stoffen.

Waar is verantwoord & duurzaam badspeelgoed van gemaakt?

Gelukkig is er ook veel badspeelgoed verkrijgbaar van betere kwaliteit. Ja, dat kost vaak iets meer. Maar uiteindelijk doe je er langer mee én het blijft beter schoon en veilig voor je kids. Dat je hiermee ook goed bezig bent voor ons wereldje, is alleen nog maar een extra pré. De volgende materialen zijn geschikt voor in bad, zijn goed schoon te maken én zijn duurzaam en ecologisch:

HDPE plastic

HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) plastic bestaat grotendeels uit koolstof en waterstof. Er komen geen gevaarlijke stoffen vrij, waardoor het een veilig soort plastic is. Het is goed recyclebaar. HDPE badspeelgoed schoonmaken kan gemakkelijk in de vaatwasser. (plastic code 2)

Natuurrubber

Natuurrubber is een veilig en biologisch afbreekbaar materiaal dat niet schadelijk is voor je kind. Hij kan er in knijpen en op kauwen. Natuurrubber drijft en is goed schoon te maken met een nat doekje en wat milde zeep.

kwalitatief badspeelgoed

Deze natuurrubberen badeendjes van Hevea zijn van veilig materiaal én zonder vies spuitgat!

Hout

Hout is ook geschikt als badspeelgoed, mits het gaat om samengeperst (gerecycled) hout van bijvoorbeeld rubberbomen die geen latex meer geven. Zo ja, dan kan het ook in de vaatwasser.

Of eh… niks kopen! 🙂

Weet je wat de echte uitdaging is? Spelen met speelgoed, dat eigenlijk geen speelgoed is. Het is niet alleen de goedkoopste oplossing, je prikkelt en traint de fantasie van je kleine er ook het allermeest mee. Natuurlijk moet het qua materiaal ook wel geschikt zijn. Voorbeelden? Een trechter uit de keuken, verschillende bakjes, flessen of spuitjes.

Is je badspeelgoed vies? Voorkomen + zo doe je het badspeelgoed schoonmaken!

Ken je die gekleurde spuitdiertjes? Wij vonden ze hier geweldig. Onze dochter drinkt voor de grap die straaltjes. Lachen.. tot er ineens zwartigheid uit spoot. Iew..! Dat bleek dus schimmel en haast onmogelijk te verwijderen.

Lees ook: “ons badritueel met een peuter en newborn in je eentje”

Viezigheid zoals schimmel ontstaat door vocht + warme lucht op een voedingsbodem. Een laagje water in je badspeelgoed is dus funest. Ik moet eerlijk toegeven: ik ben een slechte badkamer (speelgoed) schoonmaakster. Geheel mijn eigen schuld dus. Hoe kan ik dat beter doen?

Tips om viezigheid te voorkomen

  • Spoel het badspeelgoed na gebruik even om met schoon water, om olie en zeep resten te verwijderen.
  • Laat nooit een laagje water staan in de badspeeltjes. Knijp of giet ze helemaal leeg.
  • Droog de speeltjes af met een handdoek of laat ze op een handdoek goed uitlekken.
  • Ventileer de ruimte goed. Zet de afzuiging aan. Zet na het badderen een raam of deur open.
  • Berg het badspeelgoed op in een mandje of rekje waar het water goed uit kan weglekken.

Zo kun je het badspeelgoed schoonmaken

Badspeelgoed wordt hoe dan ook uiteindelijk vies. Het gaat voornamelijk om residu van badolie en zeep, huidschilfers, alg of schimmel. Als je de bovenstaande tips volgt, dan volstaat 3 á 4 keer per jaar een grote schoonmaakbeurt wel. Afhankelijk van het gebruik natuurlijk.

Reinigen zacht badspeelgoed (natuurrubber)

Maak een sopje met soda of een milde zeep. Laat het speelgoed even weken en schrob met een afwasborstel, sponsje of tandenborstel. Spoel af met water en laat goed opdrogen.

Hard badspeelgoed cleanen (HDPE plastic, hout)

Maak een sopje met soda of een milde zeep. Laat het speelgoed even weken en schrob met een afwasborstel, sponsje of tandenborstel. Spoel af met water en laat goed opdrogen.

Zet het speelgoed in de vaatwasser. Gebruik een normale cyclus met (milde / ecologische) zeep om alle bacteriën te doden. Je kunt het nog even extra naspoelen met water en vervolgens goed laten drogen.

Je kunt het speelgoed ook in de wasmachine doen. Doe het dan in een kussensloop en tussen de andere was. Gebruik het handwasprogramma. Let op: doe geen losse, kleine dingetjes in de wasmachine! Gebruik geen wasverzachter of agressieve middelen, maar een milde of biologische zeep. Je kunt het nog even extra naspoelen met water en vervolgens goed laten drogen.

Last van kalk, residu of schimmel op badspeelgoed?

Maak een oplossing van 1 deel natuurazijn op 3 delen water. Zorg dat het speelgoed goed doordrenkt is. Hele vieze plekjes doordrenken met pure natuurazijn. Minimaal 10 minuten laten intrekken. Met een tandenborstel goed schrobben. Afspoelen met schoon water en goed laten opdrogen.

Krijg je het niet schoon of blijft de schimmel?

Als je schimmel op badspeelgoed wilt verwijderen, vind je op internet ook “agressieve” schoonmaaktips. Zoals het gebruik van bleek, medicinale anti-roosshampoo (vanwege het antischimmelmiddel hierin) of andere anti-schimmelmiddelen. Besef dat je kind dit speelgoed ook in zijn mond stopt. Vraag jezelf af of je niet beter het speelgoed kunt vervangen – en het voortaan wat beter zal onderhouden, zoals ik 😉

Checklist: bij het kopen van badspeelgoed

Ben je toe aan nieuw badspeelgoed? Of wil je het geven als tof (kraam)cadeau? Dan kun je nog even extra letten op de onderstaande punten zodat het nieuwe badspeelgoed lang mee gaat, veilig is en goed schoon te houden is.

  • Bestaat het badspeelgoed uit veilig of duurzaam materiaal?
  • Kan het speelgoed in de wasmachine of vaatwasser?
  • Zoek drijf- en knijp speeltjes uit zónder gat (en van bijv. natuurrubber).
  • Zoek badspeelgoed dat zoveel mogelijk uit één stuk gemaakt is en dus zo min mogelijk kleine gleufjes en kiertjes heeft.

Knijpeendjes sla ik dus lekker over 😉

Maar uiteindelijk ligt er bij ons gewoon van alles 🙂 Waarmee spelen jouw kids het liefst in de badkamer? Klets mee over waterspeelgoed en deel je tips in de reacties met ons!

afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

8 Reacties

  1. Welke bevalbad hebben jullie gebruikt?
    Ik kom alleen maar bevalbaden tegen die gemaakt zijn van pvc.

    • Hi Menno wij hebben er 1 gehuurd bij De Oerbron. Dat bestond uit 4 losse delen die je moest vast schroeven en dan een zeil erin.

  2. Ik doe ze in een emmer met dash wasmiddel en vum de knijpbeestjes volledig op met dit sopje en laat dat een dag of 2 staan. Daarna een paar keer goed uitspoelen met water en je ziet het zwart er zo uitkomen.

    • Hoi Sofie, dat is ook een goede tip. Alleen dan ben ik weer bang dat de kids zeepsop drinken (al is dat iets minder vies/schadelijk dan dat zwarte..)

  3. Mijn kinderen slepen hun gewone speelgoed mee het bad in, dingetjes uit het speelgoedkeukentje, playmobil, duplo en regelmatig een knuffel. Voordeel daarvan is dat ik die daarna mee draai in de was en zo de knuffels ook nog eens gewassen worden 🙂
    Bij mij zijn de knijpbeestjes definitief verdwenen nadat ik dat zwarte slokje ontdekte 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.