Moeders zijn de beste managers, zeggen ze. En dat klopt wat mij betreft helemaal als het op het badritueel aankomt. Het badritueel met een peuter en newborn in je eentje is nog een beste kluif. Maar power to the mothers, want ik heb hét badritueel bedacht dat voor mijn peuter van 3,5 en newborn van 3 weken werkt! Voorlopig dan 😉

Zonder voorbereiding loopt het sowieso in de soep

Als je in je eentje twee kids schoon wilt krijgen, moet je goed voorbereid zijn. Regel nummer 1: zorg dat je geen haast hebt! Wil je haren wassen of niet? En moet jijzelf ook gewassen worden of ben jij gewoon puur de wasserette? Belangrijk: heb je geen tijd, dan kunnen je kids ook een dag (of een week) later in bad 😉

badritueel met een peuter en newborn

voorbereiding & klaarleggen

Wat leg ik klaar voor baby:

 • Verschoonkussen
 • Warm dekentje
 • Extra spuugdoekjes
 • Verse luier
 • Romper en kleertjes
 • Speentje
 • Wasolie of milde zeep voor kinderen (i Love Weleda)
 • Handdoek en/of hydrofiele luier

En klaarleggen voor peuter:

Klaarleggen voor jezelf:

 • Kleding
 • Tandenborstel met alvast tandpasta erop
 • Zoogkompressen (heb je ze nog niet wasbaar? Check mijn uitgebreide vergelijking wasbare zoogcompressen)
 • Wasolie of milde zeep voor jezelf (of gebruik gewoon die van de kids)
 • Glas wijn voor erna (geintje)

Stappenplan voor het badritueel met peuter en newborn in je eentje

Als ik in mijn eentje de kids badder, dan neem ik voor de zekerheid altijd mijn telefoon mee. Ik doe de deur ook niet op slot. Verder probeer ik zo veel mogelijk plezier te hebben met mijn ukkies en vooral geen haast te hebben. Ga niet badderen met je peuter en newborn als een van de twee gestresst en/of moe is. Een keer per week badderen is daarom ook wel prima voor de kinderen.

Oké, hier dan hét badritueel stappenplan!

1. Ik zet het hele rattenplan alvast klaar.

2. Vervolgens laat ik het bad vollopen en maak ik peuter enthousiast: “Yaay, we gaan lekker in bad!”.

3. Ik neem de kiddo’s mee naar de badkamer en help peuter in bad. Deze kan alvast lekker gaan spelen.

badritueel met een peuter en newborn

peuter speelt gelukkig al lekker zelf in bad

Aandacht voor newborn & peuter

4. Dan voed ik mijn newborn en klets ondertussen gezellig met peuter.

5. Ik leg mijn newborn on hold, lekker onder een dekentje op het verschoonkussen.

Zelf badderen (3 in 1 in bad is toch water besparen, haha)

6. Vervolgens stap ik zelf in bad. Eerst richt ik mij op de de moetjes bij peuter. Wassen, tandenpoetsen, haren wassen. Daarna kan peuter weer naar hartenlust spelen. Nu was ik mezelf (niet te lang hè).

7. Ik stap uit bad en droog me oppervlakkig af. Anders is het ook zo koud. Dan kleed ik de baby uit.

Newborn wassen, spelen met peuter

8. Samen met de baby stap ik in bad en ik richt me eerst op het wassen van de plooitjes enzo. Vervolgens dobber en drijf ik wat met hem. Tja, wat kan je anders met een newborn? Ik probeer ook zoveel mogelijk aandacht aan peuter te geven door haar bij het wassen van de newborn te betrekken. Ze giet telkens lekker warm water over zijn buikje. Prima!

9. Tijd om er weer uit te stappen. Ik wikkel de baby in een hydrofiele luier en handdoek. Dan droog ik mezelf af. Vervolgens kleed ik de baby aan en leg hem weer lekker in een warm dekentje on hold op het verschoonkussen. Lekker met een speentje in de hoop dat hij gaat slapen.

badritueel met een peuter en newborn

baby on hold 😉

10. Tijd om peuter te waarschuwen dat ze zo uit bad mag: “Je mag nog spelen tot het bad leeg is!”

Oke, nu ik, in 3..2..1.. go!

11. Nu heb ik 10 minuten om me aan te kleden en mijn bakkes en haren te fatsoeneren. Snap je hoe belangrijk de voorbereiding is?!

12. Bad leeg? Dan mag peuter uit bad en droog ik haar af. Ik föhn haar haren.

Uberplannerrrrrrrrrrrrrrr

De echte planner zorgt dat dit precies voor dutjes tijd gebeurt! En zo heb ik net peuter in bed gebonjourd, ligt babylief in zijn schommeltje te slapen en typ ik zowaar een blogje midden op de dag! Nu ga ik pannenkoeken bakken, want manlief attendeerde mij op Sint Pannekoek dag (29 november)……. Ik zeg niks, google het maar!

badritueel met een peuter en newborn

gefatsoeneerd en wel 😉

Wat een geplan en gedoe. Effe wennen hoor! Hoe doen jullie het badritueel met één of meer koters? 

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

10 Reacties

 1. Haha leuke blog post!
  Ik ga het vanavond voor het eerst doen, baby 10 weken en peuter 2 jaar samen in bad

 2. Stoer hoor!!! Nu ik dit lees realiseer ik me dat het hier toch steeds makkelijker aan het worden is, heb vanavond twee peutertjes gebadderd en tegelijkertijd de twee grote meiden gedoucht. Maar jeetje wat een stress was al dat gebadder een jaartje terug. Heb er nog slapeloze nachten van haha. Dus petje af dat jij dat met een newborn van 3 weken al zo goed doet!
  …Liselotte schreef als laatst…KerstkapseltjesMy Profile

 3. Power vrouw. That’s how we roll! Een voordeel van twee peuters is dat ik ze nu makkelijker even “on hold” kan zetten en switchen met dezelfde afleiding. En inderdaad. Goede voorbereiding en veel (veullll!) Geduld ????
  …Sonja schreef als laatst…Back! With CoconehMy Profile

  • hihi Thanks Enne.. het is ook echt alleen maar haalbaar als je kids in een goede mood zijn. Dat is al zo met één 😉

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.