Leuk, die Rapley methode, maar hoe begin je daar in hemelsnaam mee. Van vloeibare borst- of flesvoeding direct over naar stukjes eten, klinkt als van liggen direct naar lopen. Nee, dat gaat ook niet. Gelukkig zit er ook een stukje kruipen tussen, met vallen en op staan. Van borstvoeden naar stukjes eten is een leuke mijlpaal. Lees mee hoe wij beginnen met de Rapley methode.

Wanneer begin je met bijvoeden naast fles of borst?

Ik had me laten overtuigen dat bijvoeding vanaf 6 maanden anatomisch gezien het beste was. En ja, natuurlijk had ik stiekem al enkele keren een pureetje gegeven. Gewoon, omdat dat zo leuk is! Maar niet heel vaak hoor. Het ging destijds om zelfgemaakte quinoa-, pompoen- en rijstpureetjes.

Rapley. Ik had me goed voorbereid en ingelezen. Een handig schema gaf me handvat hierin. Vanaf wanneer mag wat. Zo. Vanaf dat mevrouw goed stevig zelf kon zitten, spraken we af standaard aan tafel te eten. En zij zat er dan bij in de kinderstoel, goed kijkend naar het voorbeeld dat haar ouders gaven.

Wat is veilig voedsel om mee te beginnen met de Rapley methode?

Het veiligst voelde ik me bij het starten met broccoli en bloemkool. Te groot om in te stikken en makkelijk genoeg om op te sabbelen. Dit aten wij natuurlijk zelf dan ook. Onze kort en hare overgaar gekookt. En toen.. 3x pakken, graaien en na 3 sec. lag alles op de grond en niks in de mond. Was dat nou Rapley??! Ik had er natuurlijk weer een heel droombeeld van gemaakt in mijn hoofd. Maar ze had er lol in. En wij dus ook. Ze bleef er gezellig bij en na het eten kreeg zij de borst (bij borst kun je natuurlijk ook fles invullen), zodat mama er wel zeker van kon zijn dat ze haar voedingsstoffen binnen kreeg. Voedingsstoffenstatus in het begin: 0% Rapley en 100% Melkje…

6mnd
Rond 6 maanden; 1. broodje 2. banaan 3. kleine, superzacht gekookte stukjes broccoli

Hoe bereid je recepten, als je rekening moet houden met Rapley?

Ik bereidde onze recepten, rekening houdend met wat zij ook kon eten. Zacht gekookte pompoen, wortels, spruiten, avocado, courgette, asperge zijn erg makkelijk om mee te starten. Maar ook makkelijk zijn: brood, crackers, soepstengels en rijstwafels. En qua fruit: banaan, peer of meloen. Of sabbelen aan een stuk lang gesneden perzik. Houd het vooral simpel en het belangrijkste: houd het leuk zonder moeten. Laat alles maar proeven. Of alles nou fijn geknepen, op de grond of in het haar beland; het maakt niks uit. Eten is leuk! Voedingsstoffenstatus de eerste twee maanden: 5-10% Rapley en 90-95% melkje.

9mnd

 Rond 9 maanden; 1. spaghettisliertjes 2. appeltje voor de dorst 3. soepstengel tussendoortje 

Beetje uitproberen

Gaandeweg probeer je steeds meer en merk je wat werkt en wat niet. Aardappel gaven wij pas na 3 maanden Rapley omdat het anders te droog was (lees: kokken). En harde rauwkost ook pas na 3-4 maanden Rapley. Je merkt ook gauw genoeg wat lekker wordt gevonden en wat niet. Dit laatste bied je na 1-2 dagen gewoon weer opnieuw aan. Het leukste is bij elke maaltijd verschillende dingen neer te zetten zodat er wat te kiezen valt. Of gebruik gewoon wat van de Allerhande kaartjes in de appie 😉

10mnd

Rond 10 maanden inspiratie Rapley; 1. zacht gekookte worteltjes, preiringen en tomaat 2. overal rijst, in het haar enzo 3. een stukje ?? ik weet het niet meer, maar het smaakt d’r blijkbaar

Na een half jaar Rapley, dus op de leeftijd 1 jaar geven we bijna alles. Bekijk ook leuke avondeet voorbeelden met Rapley. Gemiddeld zijn hier 3 maaltijden, fruit of een cracker tussendoor en 4 borstvoedingsmomenten. De voedingsstoffenstatus is ongeveer 70% Rapley en 30% melkje.

Dus even simpel & concreet: Wat moet je doen? 

Bedenkt gewoon waar je zin in hebt qua avondeten. Check het schema, wat je kleintje daarvan mag. Dit kook je apart in een pannetje goed zacht en zonder zout. Of je maakt alles tegelijk, doet dan een kleine portie apart voor de kleine en de rest kun je verder kruiden en bewerken. Je zet alles op tafel en geeft de kleine haar eten. Je laat het helemaal gaan. Laat het los, laat het los. En zelf eet je ook gewoon zelf.

Met de denkwijze..

Eten is leuk. Eten is ontdekken. Eten is proeven en voelen. Eten is gek doen. Eten is kiezen. En vooral: niets moet en laat het gaan!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Als we in de toekomst een tweede kindje mogen krijgen dan kies ik ook voor de rapley methode. Ik had het graag met Finn ook gedaan maar helaas zat het er door verschillende invloeden gewoon niet in.
  Gelukkig eet hij nu ook zo goed als alles (behalve pap).
  …Claire K schreef als laatst…Take a look in the mirrorMy Profile

  • Lori Reply

   Ja inderdaad, dat is wel met alle methoden vind ik, voor de een DE uitvinding en voor de ander werkt het gewoon niet. Het gaat om het resultaat 😉

 2. Ziet er goed uit hoor! Zelf zijn we er nog steeds niet uit.. Nu is ze ook pas 2 maanden maar toch.. Vind het allemaal erg spannend! Plus wij eten niet zo vaak aardappels vlees en groente. De groente die we eten zit meestal door een gerecht heen enzo.. pasta’s, rijstgerechten, wok, etc… dus even kijken hoe we dat gaan doen! Mochten we Rapley gaan doen 😉
  …Nicole schreef als laatst…De newborn fotoshootMy Profile

  • Lori Reply

   Wij ook veel wokken en met rijst en al, en die kleine pulkt gewoon lekker mee. Twee maanden, tjee wat gaat dat toch hard! Die vlieger gaat hier op (bijna 1 jaar!) maar zeker ook bij anderen.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.