Azijn kun je praktisch hét wondermiddel der schoonmaak noemen. Het is goedkoop, er zitten geen vreemde of schadelijke gifstoffen in en de mogelijkheden zijn eindeloos. Toen ik ging letten op gezonde en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen ging er letterlijk een wereld voor mij open. De inhoud van mijn schoonmaakkast werd kleiner en kleiner. Deze azijn tips pas ik zelf toe en het scheelt me enorm veel schoonmaakmiddelen en troep in de kast.

Ook lezen: “Het schoonmaken leren loslaten of een huishoudelijke hulp inschakelen 😉

Azijn tips en mijn schoonmaakmiddelen

Vroeger had ik dus een kast vol schoonmaakmiddelen. Met deze azijn tips heb ik ineens veel minder nodig en dat vind ik fijn qua besparen en consuminderen. Ook let ik veel op het vermijden van (giftige) stoffen.

Naast azijn gebruik ik tijdens het schoonmaken ook deze (alternatieve) dingetjes:

Verschil schoonmaakazijn en natuurazijn

Schoonmaakazijn is een chemisch proces, heeft een hogere zuurwaarde van 8% en is zeker niet geschikt voor consumptie.

Natuurazijn is op de natuurlijke weg gemaakt, heeft een zuurgehalte van 4% en is geschikt voor consumptie (salades etc.).

Ik gebruik zelf natuurazijn omdat je hier direct alles mee kunt doen. Het maakt voldoende schoon en stel dat er restjes achterblijven in bijvoorbeeld je waterkoker, dan is het niet schadelijk.

Mijn 5 favoriete azijn tips

1. Waterkoker ontkalken

Doe water en een flinke scheut natuurazijn in de waterkoker. Leegkiepen, goed omspoelen, een met alleen een laagje water koken, dit weggieten en de waterkoker is weer klaar voor gebruik.

2. Senseo ontkalken

Doe een scheut natuurazijn in het waterreservoir. Druk de twee knopjes (één kopje en twee kopjes) tegelijk een aantal seconden in. Laat het waterreservoir leeglopen. Herhaal dit proces nog één keer met alleen water en klaar is kees.

3. Allesreiniger zelf maken met azijn

Kook 400 ml water en laat het afkoelen. Voeg dan 50 ml natuurazijn en 30 druppels etherische olie (bijv. citroen of lavendel) toe. Doe alles in een lege sprayflacon en schudden voor gebruik.

4. Glasreiniger zelf maken met azijn

Kook 330 ml water en laat het afkoelen. Voeg dan 170 ml natuurazijn en 5 druppels etherische olie (bijv. citroen of lavendel) toe. Doe alles in een lege sprayflacon en schudden voor gebruik.

5. Azijn als wasverzachter

Doe azijn in het bakje van de wasverzachter. Nee, je was stinkt niet naar azijn. Een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor wasverzachter. Of gebruik geen wasverzachter, doe ik ook nauwelijks 😉

Ook leuk: “Seepje: mijn “koop” alternatief voor zelfgemaakt wasmiddel*

Gebruik jij azijn in je schoonmaakritueel? Waar gebruik jij het bij? Praat mee in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

7 Reacties

  1. Ik gebruik ook voor bijna alles azijn. Ik heb alleen nog nooit het water gekookt vooraf. Waarom doe je dat als ik vragen mag?

    • Dan borrelt en stoomt het overal het lekker los. Maar eigenlijk omdat ik het zo gelezen had en het – omdat het werkte – niet meer op een andere manier heb geprobeerd 😉

      • haha oké 🙂 dankjewel voor je reactie. Ik heb je blog nog maar net ontdekt, maar kan me er tot nu toe erg in herkennen en vind het super om te lezen!

    • Als ontkalker in de badkamer gebruik ik die allesreiniger en dat gaat eigenlijk best goed. Soms even laten intrekken. En soms ook schrobben met een soda sopje.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.