Zijn jullie al bezig met goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wil je dat ze succesvol zijn, dan is het zaak hier niet te lang mee te wachten. Vaak kies je op het laatste moment of je roept dat je gezonder gaat eten, omdat je je sociaal verplicht voelt dit te doen. De kans op succes is dan gering.

Maar wat als je op tijd begint, met anderen overlegt en er echt voor gaat zitten. Is het dan bijvoorbeeld mogelijk om anders te denken en anders te doen in het nieuwe jaar? Je beter over jezelf te voelen? En welke rol speelt je zorgverzekering hierbij?

Doelen stellen

Doelen stellen is misschien niet de leukste bezigheid. Of je vindt doelen stellen wel leuk, maar je raakt soms teleurgesteld gedurende het proces. En dan heb je geen zin meer en geef je op. Herken je dit? Voor heel veel mensen is echte verandering heel lastig. Hoe komt dat toch en wat is er voor nodig om je doelen wel te behalen? En welke rol spelen je gedachten hierbij?

Niet langer luieren

Gedragsverandering is moeilijk voor je, omdat je maar beperkt zicht hebt op wie je bent. In de psychologie spreken ze van je bewuste en onbewuste zelf. Je bewuste zelf heeft een idee over wie je bent en hoe je je dient te gedragen. Je vindt bijvoorbeeld van jezelf dat je best wel een beetje lui bent. Daar kun je dan aan werken.

Eerlijk naar jezelf

Lastiger is het wanneer je nog onbewust bent over bepaalde eigenschappen van jezelf. Je vindt van jezelf onbewust bijvoorbeeld dat je heel productief moet zijn. Wanneer je dit vervolgens niet bent, ben je streng voor jezelf zonder dat je het doorhebt. Ben je echter bewust van je overtuiging, dan kan je die strengheid ook veranderen en dan zal je gedrag zich ook aanpassen. Dit vergt echter wel moed en doorzettingsvermogen, want je leert eerlijk naar jezelf kijken. Een cognitieve gedragstherapeut kan hierbij helpen.

Zonder terughoudendheid je gedachten leren kennen

Wanneer je nog nooit naar een psycholoog geweest bent, is de drempel misschien best wel hoog. Wanneer je echter een goede klik hebt met iemand bij wie je je gedachten zonder terughoudendheid kan delen, dan kan dit je denken en doen stap voor stap veranderen. Wanneer je zelf gaat zien dat dit goed is voor jezelf en je omgeving, dan houdt je dit gemakkelijker vol. De kunst is om de eerste stap te zetten.

Een gezonde mindset

Naast een cognitieve gedragstherapeut zijn er nog veel meer mensen die je kunnen helpen met een gezonde mindset. Het voordeel van een cognitieve gedragstherapeut is dat het vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Wanneer je je aanvullend laat verzekeren, heb je meer keuzes. Je krijgt dan bijvoorbeeld gestalttherapie gedeeltelijk vergoed. Dit is gesprekstherapie waarbij ook mindfulness en het lichaam worden gebruikt. Op deze manier herstelt de balans tussen lichaam en geest en treedt er automatisch gedragsverandering op.

Wil je in het nieuwe jaar aandacht besteden aan je eigen gedachten en gedrag, zorg er dan voor dat je goed weet wat je zorgverzekering in 2024 vergoed en begin op tijd met vergelijken. Dit kan mede bepalen hoe succesvol je verandering gaat zijn en hoe goed jij je over jezelf voelt in het nieuwe jaar. Zet hem op!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.