Het typerende beeld van Kerstmis (uit mijn kindertijd, ja) is een boom boven een berg cadeaus. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar het samenzijn is minstens zo waardevol. Wat zijn andere manieren om kerst te vieren, waarbij de focus vooral ligt op aandacht voor elkaar en de fysieke cadeautjes naar de achtergrond schuiven? Bekijk deze leuke, originele ideetjes voor een kerstige mindset.

Ook leuk: “8x fijne kersttradities voor het ware kerstgevoel”

Andere manieren om kerst te vieren

Maar hoe kun je nou die focus op elkaar leggen tijdens het kerstfeest? Allereerst heeft het met persoonlijke aandacht te maken. De ander echt zien. Er bewust mee bezig zijn, al vanaf de aanloop naar kerst. Maar ook samen een ervaring delen is bijzonder. Deze originele tips voor andere manieren om kerst te vieren wil ik graag met je delen!

andere manieren om kerst te vieren

1. Een herinneringenpot onder de boom

Met een beetje kerst knutselmateriaal tover je een mooie vaas of een middelgrote doos om tot herinneringenpot. Hierin kun je briefjes doen met bijzondere verhalen, grappige anekdotes of dankbaarheidsuitingen over elkaar. Bijvoorbeeld van het afgelopen jaar.

Tijdens het uitpakken van de cadeautjes of onder het diner kun je af en toe briefje pakken en voorlezen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je voor iedereen 2-3 kleine briefjes schrijft.

andere manieren om Kerst te vieren

2. Een exclusieve persoonlijke tekst

Ook kun je je richten op één persoon van het gezelschap – door het trekken van lootjes – waardoor je meer aandacht voor die ene hebt. Denk een beetje aan sinterklaas surprises. Maar dan geen knutselwerkje met cadeau, maar een persoonlijke tekst. Dit kan een verhaal zijn of gedicht. Maar denk ook eens buiten de box zoals een rebus, ingelijste tekst of een (kaart)spel vol persoonlijke quotes. Als de ‘persoonlijke aandacht’ er maar vanaf spat.

Ik vind dit zo leuk, omdat je echt over iemand gaat nadenken. Er bewust mee bezig gaat. Wat heeft hij meegemaakt dit jaar? En wat zijn haar goede of slechte 😉 eigenschappen. En deze info omtoveren tot korte, komische overdracht.

3. Een wensboom

Maak van je kerstboom een wensboom. Gebruik kleine kerstkaartjes of zelfgemaakte sterren. Hierop kun je mooie wensen noteren voor elkaar en tussen de bezigheden door voorlezen.

4. De ‘Gekke Familie’ Kerstfoto

Foto’s worden er wel gemaakt tijdens kerst. Maar het is extra leuk om aandacht te besteden aan een spéciale kerstfoto met z’n allen. Een saamhorig doel. Inclusief de huisdieren uiteraard 😉 Een paar ideetjes:

 • Foute kersttrui
 • Grappige kersthoeden, kerstmutsen of een diadeem
 • Kerst “photo props”, grappige accessoires om een foto op te leuken
andere manieren om kerst te vieren

5. Lievelingseten en lekkere chillkleding

Ga eens niet op chique, maar kook elkaars lievelingseten, vorm zo een bont diner en kom bijeen in comfortabele chillkleding. En vraag of iedereen z’n favoriete spelletje mee neemt.

andere manieren om kerst te vieren

6. Zelfgemaakte tegoedbonnen als cadeaus

Een andere mogelijkheid is om momenten of ervaringen cadeau te doen. Denk aan “tegoedbonnen” voor elkaar. Deze kun je zelf maken en hoeven niet van een winkel te zijn. Het is grappig om ieders creativiteit de vrije loop te laten, want er kunnen de gekste dingen uitkomen! Denk bijvoorbeeld aan tegoedbonnen voor…

 • Aan huis gebracht ontbijtje
 • Nachtje sterrenkijken / zonsopgang
 • Een knuffel, bloemen of wandeling
 • Onkruid wieden, auto wassen, gras maaien
 • Kussen gevecht, bbq of dagje oppas

6. Pak je gevoel in als cadeau

Wil je een minimalistische kerst zonder het geven van spullen? Dan kun je ook die mooie teksten, gedichten, verhalen en herinneringen inpakken als cadeaus onder de boom. Staat zeer gezellig, maar geeft geen overload aan spullen.

andere manieren om kerst te vieren

Ook leuk: “Lekker minimaliseren met gezellige vibes tijdens de feestdagen. De 4 cadeautjes-regel!”

Weet jij nog andere manieren om kerst te vieren? Deel je ideeën en inspireer anderen. Fijne feestdagen!

Update 2021, origineel 2015, Afbeeldingen: Pixabay, eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

13 Reacties

 1. Wat een handig artikel om te lezen! Ik hou er van om persoonlijke cadeaus te geven. Ik heb bijvoorbeeld voor mijn man een muts laten bedrukken met een foto van ons twee erop. Dit soort cadeaus worden altijd enorm gewaardeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

 2. Tof! Wij gaan naar de kerk en nadien houden we een groot familiefeest waar we ook lootjes trekken zodat iedereen maar voor 1 iemand cadeautjes moet voorzien. En we zorgen voor erg alternatieve cadeautjes, zoals een zelfkweek-oesterpakket en zo 🙂

 3. Wij hebben namen getrokken om de cadeaulawine een beetje te beperken en ik probeer voor ons gezin nuttige cadeaus te suggereren en zelf doe-dingen te kopen. En ik heb ook een paar leuke cadeautjes op een rommelmarkt gescoord!
  …Resaarcle schreef als laatst…Sinterklaas en de 2 kapoentjesMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.