Kerst is in de eerste plaats ontstaan om de geboorte van Jezus te vieren. Al ken ik persoonlijk meer mensen die Kerst vieren voor het samen zijn. En dat is een fantastische reden voor een feest! Alleen dan ál die cadeaus. En al die versieringen (en ehm, prullaria) vanaf oktober al. Met Kerst draaien we helemaal door, my gosh. Hebben, hebben, hebben en kopen, kopen, kopen. De markt speelt er perfect op in. En als we niet een beetje stilstaan bij dit alles, worden we er gemakkelijk in meegesleept. Toch vind ik het ook fantastisch om naar een kerstmarkt te gaan en koop ik graag wat leuks. Waar zit de balans? Ik ga eens op zoek naar andere manieren om Kerst te vieren. Focus op het samenzijn!

Focus op het samenzijn met Kerst

Ja, ik heb een plannetje. Dit jaar nodigen we de familie uit bij ons. We vieren het dus twee keer en op twee verschillende manieren. De cadeautjes treden naar de achtergrond en we focussen ons op elkaar 🙂

Een herinneringenpot, grappige anekdotes en 1 cadeautje p.p.

Met de hele familie trekken we lootjes. Zo kopen we (slechts) één cadeau voor een ander. Daarnaast maken we een herinneringenpot met verhalen en grappige anekdotes over elkaar. Tijdens het borrelen wordt er steeds iets voorgelezen, hebben we de grootste lol en vliegen de “Oja’s!” voorbij. Een andere traditie is De Gekke Familie Kerstfoto. Aangekleed met grappige kerstmutsen, rode hoeden, een rendierendiadeem of wat we dat jaar maar verzinnen.

andere manieren om Kerst te vieren

1 persoonlijk verhaal + 1 cadeautje p.p.

Bij de andere familie gaan we ook lekker samen eten. We hebben naast één cadeaulootje ook een lootje getrokken voor wie we een persoonlijk verhaal schrijven. Dit hoeft niet per se een verhaal te zijn. Je mag je creativiteit helemaal los laten gaan. De een heeft een kaartspel met 52 mooie persoonlijke quotes gemaakt. De ander een mega rebus op een lange rol papier. Er komt een sarcastisch gedicht voorbij, met lekkere knipoog over iemands werk. En een spel, gebaseerd op Triviant, met allemaal persoonlijke verwijzingen. Voor de kinderen bijv. een verhaal met veel plaatjes.

andere manieren om Kerst te vieren

Ik vind dit zo leuk omdat je echt over iemand gaat nadenken. Wat heeft hij meegemaakt dit jaar? Wat zijn haar goede of slechte 😉 eigenschappen om een leuke sketch mee te doen.

Ook leuk: “Lekker minimaliseren met gezellige vibes tijdens de feestdagen. De 4 cadeautjes-regel!”

Andere manieren om Kerst te vieren

Wat zijn nog meer leuke manieren om kerst te vieren?

Uitstapjes & samen zijn

 • Uitstapje met het gezin naar een pretpark, speeltuin of fijne (sneeuw)wandeling.
 • Spelletjes binnen of een speurtocht met de kids.
 • Een pyjama kerstdag.. heeeeeeeerlijk.

Eten

 • Lopend buffet. Bij de ene familie het voorgerecht, bij de ander het hoofdgerecht etc.
 • Stilstaand buffet. Iedereen maakt een deel van het diner of kleine hapjes en het wordt gezamenlijk op één plek opgegeten.

Met cadeaus, maar dan anders

 • Kies allemaal spullen als cadeau die je zelf niet gebruikt, maar wel nuttig of leuk zijn voor de ander.
 • Schrijf voor elkaar gedichten, mooie verhalen of herinneringen op en pak dit in als cadeau.
 • Maak voor elkaar leuke knutsels of verzamel gekke dingetjes als cadeau. Als het maar niks kost.

Lees ook: “Mega diverse kindercadeaus, maar niet teveel? Check de “5 cadeautjes methode

Hoe vieren jullie Kerst dit jaar? Weet jij nog goede alternatieven voor die cadeautjes overload? Klets gezellig mee in de reacties. Much love!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

13 Comments

 1. Pingback: Kerst na de scheiding: hoe verdeel je de dagen? - De Mamagids

 2. Tof! Wij gaan naar de kerk en nadien houden we een groot familiefeest waar we ook lootjes trekken zodat iedereen maar voor 1 iemand cadeautjes moet voorzien. En we zorgen voor erg alternatieve cadeautjes, zoals een zelfkweek-oesterpakket en zo 🙂

 3. Wij hebben namen getrokken om de cadeaulawine een beetje te beperken en ik probeer voor ons gezin nuttige cadeaus te suggereren en zelf doe-dingen te kopen. En ik heb ook een paar leuke cadeautjes op een rommelmarkt gescoord!
  …Resaarcle schreef als laatst…Sinterklaas en de 2 kapoentjesMy Profile

  • Lori Reply

   Leuk om te horen! Jaa, rommelmarkt ook een goed idee 🙂

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.