Sinds een paar jaar check ik heel bewust jaarlijks mijn zorgverzekering. Ik vind het enerzijds jammer dat onze zorg steeds commerciëler wordt. Maar daar kan ik helaas niks aan doen. Anderzijds, nu dat toch zo is, kan ik wel jaarlijks mijn eigen verantwoordelijkheid hierin nemen en de beste zorgverzekering (en/of laagste prijs) uitkiezen die bij mij past. En dit jaar wordt het weer anders, want ik val voor het eerst in de categorie alleenstaande moeder. Hoe kies ik als alleenstaande moeder de beste zorgverzekering?

Lees ook: “De beste zorgverzekering uitkiezen voor 2020 en verzekeraars vergelijken; zo doen wij het!”

Alleenstaande moeder zorgverzekering

Ik zit momenteel midden in ons scheidingsproces. Er staat nog niks vast, maar we hebben wel al de meeste afspraken gemaakt. En één van die afspraken is dat ik als moeder de verzekeringen regel voor de kids. Het voelt nu extra als “mijn” verantwoordelijkheid, ik vind gezondheid heel belangrijk en daarom moet ik even goed nadenken over welke zorgverzekeringsmaatschappij en welke zorgpakketten. Gelukkig is de zorgverzekering gratis voor kinderen. En bij andere verzekeringen, betalen we de kinderkosten van de gedeelde kinderrekening.

Mijn gezondheid voorspellen

Gelukkig zijn we hier allemaal gezond, maar het lastige van de huidige manier van verzekeren is dat je eigenlijk moet voorspellen of je komend jaar iets gaat overkomen. Beetje raar eigenlijk als je het zo benadert. Wie weet dat nou?

Sommige dingen kan ik wel weten. Zo wil ik volgend jaar tóch aan de pil gaan (tja.. wel pil, niet pil, ik weet het, haha). Op medicijnkosten kan ik bekijken wat deze medicijnen kosten, zodat ik kan uitvogelen of het gunstiger is om een aanvullende verzekering te nemen of niet.

Veel vrijheid bij mijn zorgverzekeraar

Wat ik verder zoek bij mijn zorgverzekeraar is keuzevrijheid voor een zorgverlener! Een fijne behandelaar vind ik een essentieel onderdeel voor een geslaagde therapie. Zo ben ik wekelijks naar een fysio en psycholoog geweest, ik moet er niet aan denken dat dat niet klikt. Voor volledige vrijheid kan ik kiezen voor “vrije keuze zorgverlener” ofwel restitutiepolis. Maar omdat dit weer duurder is en er veel zorgverleners vaak wél al gecontracteerd, zit ik hier nog over te twijfelen. Ik heb tenslotte op dit moment geen behandelaar (en wederom: voorspellen kan ik niet).

Andere keuze modules

Ik wil in ieder geval een tandverzekering die tot 100% vergoedt. Zo kan ik gewoon met de kinderen naar de controles gaan, kan ik een extra reiniging kiezen en gaatjes laten behandelen zonder nog bij te betalen. Over fysio en alternatieve zorg zit ik te twijfelen, maar ik verwacht hier geen problemen mee. Ik neem maar de gok van niet. Maar ik moet ook aan mijn kinderen denken. Verwacht ik voor hun problemen? Want zij zijn dan wel gratis verzekerd, maar krijgen hetzelfde pakket als wat jij kiest.

Verder kies ik voor het hoogste eigen risico en op jaarbasis betalen. Beide geven een extra korting, zodat ik zoveel mogelijk kan besparen op mijn zorgverzekeraar.

Ook lezen: “Energietips voor futloze moeders (mindful en vitamines)*

Wat ik ook een fijne optie vind, is dat je sommige modules aan en uit kunt zetten, zoals bij FBTO. Stel dat ik naar het buitenland ga, dan kan ik een maand van te voren deze module aanzetten. En er is bijvoorbeeld ook een aan/uit module voor ongevallen en tandongevallen. Daarnaast is het fijn als een zorgverzekeraar je niet in een hokje stopt (zoals alleenstaande moeder ツ ) en je veel keuzes kunt maken qua zorgpakketten en opties.

In welke stapjes kies jij je zorgverzekering?

De stappen die ik neem voor het kiezen van de juiste zorgverzekering zijn dus als volgt: Allereerst probeer ik te voorspellen welke zorg ik én de kinderen nodig gaan hebben volgend jaar. Vervolgens bekijk ik welke zorgverzekeraars dit aanbieden en dan ga ik prijzen vergelijken. Tot slot bekijk ik de korting die ik krijg door een hoger eigen risico in te stellen en door het betalen op jaarbasis.

Ook leuk: “De Financiële TAG “ik verdien minder dan modaal” (+GRATIS maandbudget template)”

Check jij jaarlijks je zorgverzekering om geld te besparen maar om ook de beste zorg voor jezelf te voorspellen? Vind je dit net als mij ook een beetje dubieus? Hoe ga jij ermee om? Klets met me in de reacties ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt!

*Dit is een samenwerking met FBTO

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.