Dat tegenpolen elkaars kwaliteiten kunnen versterken, maakt de affogato wel duidelijk. Hoe lekker is deze koffie met ijs als nagerecht?! De aromatische, hete espresso mengt zich met het koude, romige ijs, met een onvergetelijk lekker dessert als resultaat. Als je daar nog niet genoeg van gaat watertanden, bekijk dan deze heerlijke variaties. Laat je inspireren door heerlijke koffie met ijs recepten. Een luxe toetje, gemakkelijk gemaakt.

Lees ook: “ijskoffie met dadels en kokos (smoothie)

De basis van affogato; koffie met ijs

De betekenis van affogato in het Italiaans is letterlijk ‘verdrinken’. Heb je een glas verse affogato op tafel staan, dan zie je ook dat het bolletje ijs verdrinkt en smelt in de espresso. Een toepasselijke naam voor dit heerlijke dessert!

Het contrast tussen de temperatuur en smaak van de espresso en het ijs vormen de kern van de affogato. Dit dessert kun je dus niet van te voren maken en bewaren: je eindigt dan met een lauw en dik, vloeibaar drankje waarbij alles gemengd is en het contrast ontbreekt. De combinatie van warm, koud, bitter en zoet is precies wat de affogato zo bijzonder maakt!

koffie met ijs

Hoewel ze ook lekker zijn, is de affogato niet een soort ijskoffie, maar een dessert met eigen karakter. Het lijstje ingrediënten voor affogato is kort maar krachtig: je hebt alleen maar espresso en roomijs nodig. Gebruik de beste espressomachine voor een uitmuntende espresso en het ijs koop je kant en klaar of maak zelf roomijs.

De magie van de affogato zit vervolgens in het serveren, en natuurlijk ook in lekkere variaties. Daarom zijn hier drie manieren waarop je ‘m net even anders maakt. Zet de glazen maar klaar!

1. Affogato Mocha

Voor deze lekkere mocha variant gebruik je chocolade ijs in plaats van vanille ijs.

Nodig

 • Chocolade ijs
 • Koffielikeur of koffiesiroop
 • Espresso
 • Cacaopoeder

Maken

 1. Schep een bolletje ijs in het glas en giet er een scheutje koffielikeur overheen. Heb je liever een alcoholvrije variant? Dan kun je ook een koffiesiroop gebruiken. Houd het wel op een scheutje, want te veel likeur of siroop kan de smaakbalans te ver naar de zoete kant duwen.
 2. Zet vervolgens een verse espresso. Omdat deze koffie met ijs variatie meer zoete smaken heeft, mag dit best een pittige espresso zijn. Giet de espresso over het ijs en maak het af met een snufje cacaopoeder. Jouw Mocha Affogato is nu klaar om te serveren!

2. Affogato Chocolate

Volgens mij is iedereen wel dol op een lekker chocolade dessert. Ook bij deze koffie met ijs variatie, begin je met een bolletje chocolade ijs. 

Nodig

 • Chocolade ijs
 • Pure chocola (rasp)
 • Koffielikeur of koffiesiroop (chocola)
 • Espresso

Maken

 1. Rasp wat pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte tot schaafsel en doe dit op het bolletje ijs. Je hoeft hier niet zuinig mee te zijn, want de pure chocola moet natuurlijk ook geproefd worden. 
 2. Houd je van een likeur twist in je dessert? Een scheutje chocoladelikeur is bij deze variatie optioneel. Als laatste voeg je de verse espresso toe en kun je de Affogato Chocolate opdienen. 
affogato

3. Affogato Caramel

Last, but not least’ is de Affogato Caramel.

Nodig

 • Karamel ijs
 • Koffielikeur of koffiesiroop (karamel)
 • Karamel fudge
 • Espresso

Maken

Begin dit keer met een bolletje karamel ijs en top het af met een scheutje karamel- of koffielikeur. Voor een alcoholvrije variant kun je wederom een siroop gebruiken. Als leuke én lekkere garnering snijd je caramel fudge in kleine blokjes en strooi je die over het ijs. Giet de espresso over het ijs en serveer meteen!

Extra tips voor de beste affogato

Dé gouden tip voor de lekkerste affogato is om echt direct na het gieten van de espresso te serveren. Je kunt zelfs het ijs met de toppings alvast serveren en aan tafel de espresso schenken. Er zijn echter meer tips die jouw koffie met ijs nog beter maken. 

Doe bijvoorbeeld de koffie glazen van te voren een tijdje in de koelkast. Het ijs blijft zo net iets beter koel en zo houd je het contrast in temperatuur beter vast. 

We hebben het over affogato variaties gehad, maar er zijn ook allerlei lekkere opties om mee te garneren en om van jouw affogato een smakelijk kunstwerkje te maken. Denk dan aan verkruimelde koek zoals koffiekoekjes of Bastogne, een snufje gemalen koffiebonen, chocoladerietjes, amandelschaafsel of zelfs mini stroopwafels bij een caramel variatie.

Kortom, de mogelijkheden voor een heerlijke affogato zijn eindeloos! Maak creatief gebruik van wat je al in huis hebt en geniet van een bijzondere dessert.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.