Duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Toch valt het niet mee om een leven te leiden waarbij je fatsoenlijk omgaat met de natuur, de dieren en natuurlijk met die 7 miljard andere mensen. Bovendien zijn we vaak niet bereid om de hoofdprijs te betalen of radicaal anders te gaan leven. Het moet tenslotte wel een beetje leuk blijven. Met deze 5 simpele tips voor duurzaam leven rondom je huis, maak je in ieder geval een verschil vanuit je eigen huis. Een mooi begin. En lekker dichtbij. Met welke stappen kun je makkelijk beginnen met besparen en “groen” doen op het gebied van voedsel, water, afval, elektra en verlichting in en rondom je huis?
Ook lezen: “Luxe en bewust wonen combineren”
Inhoud
5 tips voor duurzaam leven rondom je huis
Wat kun je zelf doen qua energie besparen en elektriciteit? Tips over afval scheiden en andere duurzame aanpassingen in je huis zoals een mengkraan en ledlampen
1. Gebruik minder elektriciteit
Je hoeft maar even in je huis rond te kijken en je vindt zo minimaal tien apparaten die elektriciteit verbruiken. Het “probleem” daarbij is dat vrijwel iedereen weet dat het slim is om daar op te bezuinigen. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Aan de andere kant nemen veel mensen uit tijdgebrek of desinteresse niet de maatregelen die helpen om te besparen op energie. En dat terwijl het echt veel kan schelen. Een paar kleine tips:
- Gebruik een wasrek in plaats van de droger. De zon gaat voor niets op, gebruik hem dan ook.
- Je kunt een garde gebruiken in plaats van elektrische apparaten. Dan bespaar je gelijk op de sportschool.
- Waar je vervolgens die loopband een keer aan de kant zet, om lekker buiten te gaan sporten. Dat is nog een stuk gezonder ook.
- Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je natuurlijk het beste aan de slag gaan met zonnepanelen. Deze zijn inmiddels goed te betalen en zelfs zonder subsidie haal je de kosten er vaak binnen vijf tot tien jaar uit. Een goede investering als je jouw spaargeld wilt investeren. Bovendien vermeerderd het de waarde van je huis.
Zoektocht naar energieleveranciers
Tenslotte is het altijd handig om even je energieleveranciers onder de loep te nemen. Sommigen zijn heel bewust bezig met het leveren van groene stroom. Terwijl anderen dat niet of nauwelijks doen. Vergelijk energie om de beste deal te vinden. Zowel qua prijs als wat groenste stroom betreft.
Ook lezen: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas? (+ top 5 groene energieleveranciers 2019)“
2. Houd die prullenbak leeg
Ieder jaar gooien we in Nederland per persoon 500 kilo eten weg. Dat zijn een heleboel maaltijden. Bovendien is het natuurlijk pure voedselverspilling. In sommige gevallen ontkom je er niet aan, als de restanten te klein zijn voor nog een fatsoenlijke maaltijd.
Aan de andere kant gebeurt het ook vaak genoeg dat de overgebleven porties nog ruim voldoende zijn voor de lunch van de volgende dag. Doe het gewoon in een vershoudbakje, warm het de volgende dag op en je kunt gewoon nog een keer genieten van je bereide maaltijd. Ga je de volgende dag niet naar je werk, of komt het niet uit? Stop het dan gewoon in de vriezer. Je kunt het dan nog maanden bewaren.
3. Gebruik een mengkraan
Bij de volgende verbouwing van onze keuken komt deze er zeker in. Een goede mengkraan verbruikt tot wel 50 procent minder water en daardoor tot dertig procent minder energie. Dat is nog eens makkelijk bezuinigen.
4. Schakel over op led
Gebruik een led lamp in plaats van de gloeilamp of spaarlamp. Led lampen gebruiken maar liefst 85% minder energie, gaan tien tot twintig keer zo lang mee en in tegenstelling tot spaarlampen geven we wel direct vol licht.
En hoe cool is bijvoorbeeld een railspotsysteem in je kledingkast! Led lampen kun je in serie schakelen of parallel. Het is daarnaast belangrijk om eerst te bepalen of het gaat om stroomgestuurde ledjes of spanningsgestuurde ledjes. Ook speelt het aantal ledlampen en het vermogen een rol. Soms heb je een LED driver nodig.
5. Met het zelfde gemak… gooi je het in de gescheiden afvalcontainer
Afval scheiden is één van de doeltreffendste manieren om duurzaam te leven. Veel afval, zoals plastic, papier en glas kan namelijk worden gerecycled voor een tweede of derde leven. Op die manier zijn er minder grondstoffen nodig voor alle onze producten. Natuurlijk kan dit alleen maar als jij zelf je afval goed uit sorteert.
Elk klein beetje helpt
Bedankt voor je gastblog met leuke tips, Daan! Het is inderdaad zo dat je met kleine stapjes vanzelf sprongen maakt. Langzaam heb ik de bovenstaande tips in mijn lifestyle geïntegreerd. Het hoeft allemaal niet snel en nu. Maar het is een leuke uitdaging om steeds een groen stapje te maken.
Welke punten kun jij nog doen op het gebied van duurzaam leven rondom je huis? Klets mee in de reacties hieronder of deel je tips.
*Dit is een gastblog geschreven door Daan Konijn. Afbeeldingen: Pixabay