Rondjes zetten om alles in hét Jaarlijkse Grote Speelgoedboek. Ik weet het nog goed van vroeger, jij? Nu heb ik de taak, als opgeschoven generatie. Krasserige kringetjes omtoveren in levensgrote cadeaus. Superleuk. Maar voor kinderen die alles al hebben en het enorme aanbod speelgoed tegenwoordig, is het een goede uitdaging om tot een leuke, diverse set cadeautjes te komen. Zeker als ik wil dat het ook een beetje bewust en duurzaam gebeurt. Met de 5 cadeautjes methode hou ik het aantal cadeautjes beperkt én zijn de cadeautjes verrassend divers uit verschillende speelcategorieën. Hoe werkt die 5 cadeautjes methode precies? Bekijk daarnaast volop sinterklaascadeau inspiratie. Kortom, een handig lijstje om mee te beginnen met uitzoeken van de cadeaus.

Ook leuk: “De 4 cadeautjes regel; minimaliseren tijdens de feestdagen

Kinderen die alles al hebben

Jep, ik geef het toe. Ik heb die verdomde luxe dat mijn kids alles al hebben. Oké, niet letterlijk dan. Maar als ze willen knutselen is er genoeg. Is de klei om te klooien op? Dan haal ik nieuwe. Ze hebben binnenspeelgoed, buitenspeelgoed, badspeelgoed dat niet goor wordt, een kist voor poppetjesspul. Ik wil gewoon minder. Maar ik wil ze ook wel een keertje extra verwennen. En Sinterklaas is gewoon een mooie traditie, waarbij ik zelf ook veel fijne jeugdherinneringen heb.

Hou houd ik al dat speelgoed in toom?

Met kerst kies ik dan meer voor nuttige cadeautjes, zoals kleding of schoolspulletjes. Of leuke knutselwerkjes, een geldenvelopje of lieve brieven. Maar voor Sinterklaas vind ik het toch het leukste om gewoon voor speelgoed te kiezen. En elk jaar voelt dat weer een beetje dubbel, omdat we al zo veel hebben.

ik heb daarom een paar maniertjes om het speelgoed in toom te houden. Allereerst zet ik niet altijd alles in de kamer neer. Ik bewaar een deel van het speelgoed in dozen en wissel dit om de zoveel tijd af. Daarnaast schuif ik regelmatig wat door, als het speelgoed niet interessant is of ze zijn eruit gegroeid. Of ik zet weer een bundeltje op Marktplaats. Nu de oudste 7 is, doe ik dit ook samen met haar voor een beetje bewustwording van wat je hebt VS wat je nodig hebt en vooral: waar ben je mee tevreden en hoe kun je prettig delen of geven? Tot slot probeer ik bewust te zijn bij elke aankoop sowieso, het hele jaar door. En dit vind ik soms wel moeilijk. Een klein ditje of datje is namelijk zo gekocht.

Kortom, speelgoed in toom houden:

 • Een deel van het speelgoed opbergen, en soms afwisselen
 • Doorgeven of verkopen
 • Bewust zijn bij elke aankoop

Even lekker minimaliseren met speelgoed, ik vind het heerlijk. Maar dáár komen de feestdagen weer. De cirkel van ons kapitalistische stelseltje 😉 Ik vond in ieder geval deze 5 cadeautjes methode heel leuk om eens te doen!

de 5 cadeautjes methode voor Sint

Wat is de 5 cadeautjes methode?

Met de 5 cadeautjes methode, krijgt ieder kind in totaal vijf cadeaus. Deze cadeaus komen uit 5 verschillende speelcategorieën, zodat je een diverse stapel cadeaus hebt. Ook leuk om op deze manier eens uit de comfortzone te komen. Zo wilt mijn zoontje namelijk altijd alleen maar: auto’s! 😉 De vijf speelcategorieën zijn: creatieve cadeaus, constructieve cadeaus, cognitieve cadeaus, sociale cadeaus en motorische cadeaus. Sommige cadeaus zullen in meerdere categorieën passen. En zo kun je een beetje schuiven tot je de 5 perfecte cadeaus hebt gevonden. Het totaalbedrag kun je onderling afstemmen, zodat dit gelijk is.

De vijf speelcategorieën voor de 5 cadeautjes methode zijn:

 • Creatieve cadeaus (verrijken)
 • Constructieve cadeaus (bouwen)
 • Cognitieve cadeaus (denken)
 • Sociale cadeaus (samen spelen)
 • Motorische cadeaus (bewegen)

De 5 cadeautjes methode is geïnspireerd op “De spel schijf van vijf”.

Tip: het hoeft geen speelgoed te zijn, deze cadeaus zijn ook leuk

Het leuke van deze methode vind ik dat je wat bewuster gaat nadenken over het speelgoed. Ook qua variatie, en de noodzaak. Ik koop niet zomaar iets. Een welkome bescherming tegen de cheapy winkels, die ons zo gemakkelijk verleiden tot het kopen van nét iets teveel (goedkope) cadeautjes. Denken in mogelijkheden, vind ik ook altijd een leuke uitdaging. Zo kan ik binnen deze vijf speelcategorieën, naast speelgoed ook aan andere cadeautjes denken:

 • Boeken
 • Schoolspullen
 • Kamerinrichting
 • Kleding
 • Uitstapjes
 • Tweedehands cadeaus
 • Surprises
5 cadeautjes methode schoen zetten Sinterklaas

De 5 cadeautjes methode: cadeau inspiratie per categorie

1. Creatieve cadeautjes voor “kunstzinnige kids”

Creativiteit is buiten de kaders denken. Iets nieuws ondervinden. Iets creëren! Een manier van waarnemen, denken en doen. Een kleurplaat is passé. Ultieme creativiteit krijg je door een leeg vel papier en wat random materialen. Creatieve cadeautjes hebben dus alles te maken met knutselen, kunst, muziek, dans en fantasiespel.

de 5 cadeautjes methode - feestdagen - speelgoed creatief

Ideetjes voor creatieve cadeaus

Een doos vol creabea-spul voor het maken van kunst

Bij de kringloop kun je voor een paar centen allerlei wild materiaal scoren. Denk aan wol, knopen, stokjes, stofjes, papier, kralen, draden. Nou ja, loop maar eens rond. Stop dit in een leuke doos (ook van de kringloop), en je hebt een doos vol creabea-spul. Wat ik zelf ook doe is allerlei dingetjes bewaren die ik ergens bij krijg, maar niet gebruik zoals schroefjes, knopen, klittenband etc. Erg leuk voor vrij knutselen.

Ander knutselmateriaal van veilige of duurzame materialen

Gifvrij knutselmateriaal is ook steeds meer verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan veilige milieuvriendelijke vingerverf. Verder tip ik graag het creatieve tekenboek: How to draw animals for the artistically anxious. Erg leuk! Of deze toffe ergonomische krijtjes van Crayon Rocks.

(Houten) speelfiguren voor fantasiespel

Houten of duurzame speelfiguren zoals Holztiger of Schleich zijn prachtig. En ze gaan lang mee. Je kunt ze daarom ook goed tweedehands (ver)kopen. Ook speelfiguren zoals houten blokken en vormen geven ruimte aan creativiteit. Leuke bakjes scoren hier verder ook altijd punten, om mee te spelen onder de douche bijvoorbeeld.

Creatief in een rol kruipen & verkleden

Ook met verkleedspul, een tentje, winkeltje of poppenkast kunnen de kids creatief spelen. En met natuurlijke kinderschmink of kindernagellak op waterbasis.

Ook lezen: “Veilige kindernagellak: zo blijft nagels lakken extra leuk!

Muziek en dans cadeautjes

Qua muziek kun je natuurlijk een leuke houten muziekinstrumenten geven. Maar denk ook aan een leuke verzameling kindermuziek op cd, dvd of usb. Of een kinderradio met microfoon. Een kaartje voor een concert of voorstellen is ook mogelijk.

2. Constructieve cadeautjes om lekker te “bouwen”

Constructief betekent letterlijk: (op)bouwend. Met constructieve cadeautjes kun je dus bouwen, iets maken of vormgeven. Je kind ervaart, hoort en voelt de verschillende materialen. Spelenderwijs trainen ze het “zelf doen”. Maar je kunt natuurlijk ook lekker samen bob-de-bouweren.

de 5 cadeautjes methode - feestdagen - speelgoed constructief

Ideeën bij constructieve cadeautjes

Maak je eigen speelgoed

Er zijn supercoole poppenhuizen en kastelen van hout of (FCS) karton te vinden. Je kunt van oude dozen natuurlijk ook van alles bouwen. Denk aan een speel-hondenhok, poppenkast of kruipparcours. Met de Coolblue verzenddozen zijn bijvoorbeeld zeer creatieve bouwwerken gemaakt. Leuk om eens te bekijken. Misschien kun je voor de grap een grote verzenddoos met daarin bouwmateriaal cadeau doen? Wel origineel!

Speelgoed om mee te bouwen

Met de houten blokken van Grimms (of andere merken) kun je ook creatief bouwen. Tip: typ “houten stapel speelgoed” in op Marktplaats. Zo veel tweedehands te verkrijgen al! Ook een houten treinbaan of houten knikkerbaan is erg leuk. En wist je dat je de duplo ook kunt uitbreiden met knikkerbaan onderdelen?

Wil je groter bouwen? Denk dat aan leuke speeltenten zoals tipitenten, opvouwbare tenten, bedtenten, circustenten en ballententen. Maar er zijn ook losse materialen verkrijgbaar. Dit is heel leuk. Dan kun je met haakjes, stevige elastieken of stokken zoals hieronder en met eigen lakens, zelf aan de slag.

Iets vormgeven met restmateriaal uit een verbouwing

En stel dat jij (of iemand die je kent) in de verbouwing zit, vraag dan eens wat hout, piepschuim of ander restmateriaal. Zo kun je ook iets leuks samen bouwen met schroeven en haakjes.

Lees ook: “Spelen met de Grimms regenboog: de coolste combi’s met ander speelgoed!”

3. Cognitieve cadeautjes voor de “denkers”

Cognitief staat voor “kennen” of “weten”. Het heeft te maken met leren. Je hersens gebruiken. Cognitieve cadeautjes gaan om nadenken, taal, geheugen, aandacht en concentratie. Top cadeaus voor onze bèta’s, maar zeker ook leuk voor onze puzzelaars en kleine probleemoplossers.

de 5 cadeautjes methode - feestdagen - speelgoed cognitief

Speel, leer en denk cadeautips

Nadenken en leuk leer-speelgoed

Bij de kringloop scoorde ik eens een houten klok. Superleuk! Of met een vormenstoof (eventueel ook vintage via MP) kun je ook alle kanten uit; ordenen, sorteren, snelheid, zwaartekracht. Speel het dagelijkse leven na met een houten kassa. Of fantaseer erop los, met een toffe set verhalendobbelstenen.

Leuke puzzels of taal- en rekenspelletjes vallen ook onder deze categorie. Mudpuppy heeft unieke, grote (vloer)puzzels. En wat dacht je van schoolspullen? Bijvoorbeeld een leuke Bentobox, stoer rugzakje of stiften en pennen.

Ook lezen: “Een gezonde lunch op school: inspiratie & tips (Bentoboxen voor beginners)

Geheugen, aandacht en concentratie

Memory spelletjes heb ik je alle vormen en maten. Met het idool van je kind, van hout, noem het maar op. Je kunt ze zelfs laten personaliseren met een eigen foto. Of denk aan sudoku’s voor kinderen en het spelletje IQ-fit. Verder heeft HABA een heel groot assortiment aan toffe kinderspelletjes.

Lees ook: “Leuke fotocadeau spelletjes (een persoonlijk kado gericht op samenzijn)”

4. “Samen doen” met sociale cadeautjes

Sociaal heeft alles te maken met je omgeving, de maatschappij en hoe mensen met elkaar omgaan. Alles dat je in groepsverband, met familie of vrienden kunt doen, valt onder de sociale cadeautjes. Gezellig samen met elkaar!

de 5 cadeautjes methode - feestdagen - speelgoed sociaal

Sociale cadeau tips

Eigenlijk kun je met veel cadeaus ook samen spelen. Dus dit is een makkelijke. Denk aan spelletjes, kleuren, kleien of verven, of bouwen. Mudpuppy en Haba horen bij mijn favorieten van gave spellen voor kinderen. Heel leuk om samen te doen. Verder kun je kijken naar cadeautjes zoals verkleedkleding, maskers, een poezenstaart om samen een leuk feestje te vieren.

Verder is hét sociale gezinsmomentje toch wel het eten. Kinderbestek of bamboe servies passen daarom ook goed in deze categorie. Zelf ging ik vaak samen met de kinderen in bad. Green Toys heeft gaaf badspeelgoed van gerecycled materiaal. En natuurlijk: voorleesboeken! Tjop tjop tweedehands.

Lees ook: “Hoe kom je aan leuke tweedehands peuterboeken?

5. Motorische cadeautjes om “lekker te bewegen”

Motorisch = beweging! Motorische cadeautjes laten jouw kind bewegen of spelen met bewegende dingen. De mindset van je kind op actief. Van supersnelle voertuigen, gepassioneerde dansmoves, verfijnd handwerk tot bewegend speelgoed.

de 5 cadeautjes methode - feestdagen - speelgoed motorisch

Cadeau ideetjes om te springen, rennen en ravotten

Zelf bewegen

Wil je een gróót cadeau (duur dan, bedoel ik), kies voor een toffe Wishbone of Creatimber of Wobbel Balanceboard. Of pluk ergens een vintage model loopkar, net zo cool (en minder knaken). Of scoor gewoon een: bal.

Verder zijn vloerstickers, dansmatten en verkeersspeelgoed top om te ravotten. Waar ik zelf helemaal verliefd op ben, zijn de snoezige hand-made babypatta’s. Rennen op leren slofjes voor kids tot 5 jaar. Of een simpel springtouw, van gerecycled materiaal (Green Toys). Leukleuk!

Spelen met bewegende dingen

Wat is leuk “bewegend” speelgoed? Je hebt nu erg veel robot speelgoed van dieren tot auto’s. Tot natuurlijk echte robots. En interactieve knuffels of elektronisch speelgoed, wel cool maar vaak op batterijen. Ik zoek nog steeds mooi oplaadbaar speelgoed, als duurzame variant. En ken je deze houten domino van Hape al? Ook het technisch bewegend speelgoed is goed.

Mijn eigen ervaring met de 5 cadeautjes methode 

Ik vond het erg leuk om eens andersom te denken. Dus vanuit die verschillende speelcategorieën. Zo kan ik een combinatie geven van de “wensen” uit dat grote speelgoedboek én iets nieuws. Iets verrassends, iets anders. Voor de duurzame touch scoor ik ook enkele dingen via Marktplaats. En het eindresultaat? Het favoriete speelgoed word uiteraard als eerste gepakt! Maar dan komt het ontdekken naar de rest…

Ook lezen: “Bizar dure Sint en Kerst cadeaus

Hopelijk ben je lekker geïnspireerd door de 5 cadeautjes methode! Wat voor cadeautjes ga jij kiezen dit jaar? Fijne Sinterklaas!

Afbeeldingen: eigen, Pixabay / update: 2020 (origineel 2017)

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

4 Reacties

 1. Leuke tips! Laat een beetje aan dit oud versje denken – van nog minder – 4 cadeautjes regel: “Something they want, something they need, something to wear and something to read.”

  • Hi Laura, ja die regel staat ook op mijn blog 😉 Deze hebben wij voor kerst gedaan een vorige keer en vond ik ook erg leuk ja

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.