Er zijn zoveel kinderboeken in omloop. Als je toe bent aan wat nieuw leesvoer met de kiddo’s en geen specifieke voorkeuren hebt, bekijk dan eens deze handige én duurzame manieren om gratis kinderboeken te scoren. Als voorbeelden gebruik ik mijn hometown Zoetermeer, maar ik geef ook tips voor in jouw woonplaats!

Ook leuk: “Toffe kinderboeken over reizen en voertuigen

Gratis kinderboeken & de deeleconomie

Gratis kinderboeken scoren is een goed voorbeeld van een mooie deeleconomie. En we doen het nu al! Het is ook een leuke manier om lekker te speuren en te neuzen.

Er zijn 5 mogelijkheden voor gratis kinderboeken:

 1. De bibliotheek
 2. Mini bieb’s in de buurt
 3. Zwerfboeken
 4. Facebook ‘deel’ groepen
 5. Zelf ruilen
hoofdbieb, gratis kinderboeken in Zoetermeer

1. Ga naar de bibliotheek

Het eerste voorbeeld is een logische: de bibliotheek. Vanuit de Eerste kamer is bepaald dat de bibliotheek in heel Nederland gratis is tot 18 jaar. Whoeoe, gratis kinderboeken! Hier kun je bekijken welke bibliotheek in de buurt zit.

 • De bieb is een leuk uitje met de kids, om daar te lezen
 • Leen een stapeltje boeken voor een bepaalde tijd
 • Veel keuze per onderwerp of thema dat aansluit bij de interesse van het kind, waardoor je lezen meer kunt stimuleren (zoals verkeer, scheiden, over hobby’s of dieren)
In Zoetermeer zijn 3 bibliotheken waar je terecht kunt. De hoofdvestiging vind je in het stadscentrum in het Stadhuis-Forum (Stadhuisplein 1). Daarnaast kun je terecht op de wijklocaties in Oosterheem (Oosterheemplein 132) en Rokkeveen (Nathaliegang 81). Check even de openingstijden, de wijkbibliotheken zijn namelijk alleen in de middag open. Verder werken de 3 bibliotheken samen, waardoor jij maar 1 pasje nodig hebt en de boeken ook op elke locatie kunt terug brengen. Handig!

Ook leuk: “Gênante voorleesmomenten, boek successen en de fails (kinderboeken tag)

Gratis lid van de bieb

Kinderen tot en met 17 jaar zijn dus gratis lid van de bieb! Ben je net mama? Dan heb je als het goed is bij het aangeven van je kindje bij de gemeente, een waardebon gekregen voor een gratis lidmaatschap. Niet gezien? Download dan hier de waardebon voor een gratis boekstartkoffertje.

Ook gratis: handige bieb app

Als je dan toch in de bieb bent, regel dan meteen even aan de balie het e-mailadres van je kind, die gekoppeld zit aan de pas. Zo kun je je kind ook aanmelden voor de gratis bibliotheek app, waar je luisterboeken en e-books kunt lenen. Online, lekker gemakkelijk vanuit huis!

 • Ideaal voor werkstukken en het zoeken naar achtergrondinformatie
 • Handig alvast thuis de catalogus raadplegen
 • Reserveren en gemakkelijk zien wat je geleend hebt
minibieb de Leyens

2. Minibieb kastjes bij buurtgenoten voor de deur

Een fantastisch idee vind de minibieb kastjes. Vanuit het buitenland beter bekend als Little Free Library. Een minibieb is een cool burgerinitiatief met het idee dat boeken gelezen moeten worden in plaats van te liggen verstoffen. En het is gratis! Deze schattige boekenkastje vind je bij buurtgenoten voor de deur. Je kunt een boek pakken, lenen, ruilen en/of toevoegen.

Let op: soms is de minibieb een leenkast en soms een ruilkast. Dit staat er vaak op. Je hebt hier geen pasje o.i.d. voor nodig, het gaat op basis van vertrouwen ❤️ mooi!

Waar vind ik een minibieb in de buurt?

Via deze site kun je een minibieb in de buurt zoeken. Niet alle minibiebs hebben kinderboeken, maar dat staat er meestal in de beschrijving wel bij.

Een leuk gratis uitje voor met kids: lekker rondfietsen of wandelen in de buurt en speuren naar ‘een schat’ (de minibieb)

Zelf een minibieb maken

Lijkt jou dat wel wat? Zelf kun je dus ook een toffe minibieb knutselen of aanschaffen. En daarin je boeken gratis aanbieden aan of ruilen met wie wil. Hieronder een boekentip en wat coole Pinterest voorbeelden om zelf een minibieb te knutselen.

Pinterest

3. Scoor gratis “rondslingerende” kinderzwerfboeken

Een andere manier om aan je gratis kinderboeken te komen is via rondslingerende zwerfboeken! Je zoekt een station, neemt gratis kinderboeken mee en daarna laat je het boek weer zwerven, zodat ook andere kinderen er plezier van hebben.

Zo heb ik tijdens onze camperreis door Europa, een boekje over voertuigen gescoord in jawel, Slovenië.

Waar vind ik zwerf-kinderboeken?

Deze zwerfboeken kun je scoren op plekken zoals kinderopvangcentra, basisscholen en wijktuinen. Of zoek online via: kinderzwerfboeken stations.

Ook lezen: “Hoe kom je aan leuke tweedehands peuterboeken?

Zwerfboekenkastje bij de kinderboerderij

4. Gratis kinderboeken via ‘deel’ Facebookgroepen

Ook is het nog de moeite waard om Facebook af te speuren naar gratis weggeefgroepen bij jou in de buurt. Zoek op termen zoals ‘gratis’ of ‘weggeef’ + je woonplaats of regio.

Voorbeelden ‘deel’ Facebookgroepen

Ook in Zoetermeer zijn er een boel deel- en gratis weggeef groepen, zoals:
- gratis voor niks weggeefgroep Zoetermeer
- ik geef weg in Zoetermeer
- gratisaftehalen Zoetermeer

5. Zelf gratis kinderboeken delen met vrienden, familie of buren

Een laatste makkelijke manier is zelf gratis kinderboeken uitwisselen met vrienden, familie, buren of ouders van school. Je kunt hier een leuke ruilavond van maken (met een wijntje ofzo) of het modern onderling regelen via een (nog één..?!) groepsapp.

Leuke manieren om zelf kinderboeken te ruilen

 • Regel een ‘voordeur ruil’ kleedjesachtige markt in de straat
 • Begin een kinderboeken ruil app
 • Bel spontaan aan bij je buren
 • Organiseer een kinderboekenruil avond met een hapje en drankje
 • Gebruik je netwerk: vrienden, familie, buurtgenoten en schoolgenoten

Alles wat je hoeft te doen, is de eerste stap te zetten.’

Tot slot nog een paar bijna gratis kinderboeken tips

Tot slot kun je voor kinderboeken ook goed terecht in een kringloopwinkel! Niet geheel gratis, maar kinderboeken vanaf 25 cent, zijn toch wel bíjna gratis.

Online kun je uiteraard nog speuren bij Marktplaats, maar daar zijn de boeken al gauw een paar euro én komt er soms nog verzendkosten bij, wat dan toch wel weer oploopt.

Bijna gratis kinderboeken in Zoetermeer, kringloopwinkel Pelgrimshoeve
kringloop vol met kinderboeken

Ook leuk: Hoe kom je aan leuke tweedehands kinderboeken?

Ken jij nog meer handige manieren voor gratis kinderboeken? Je tips zijn meer dan welkom in de reacties hieronder!

Laatste update: 2022, afbeeldingen: eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.