In deze Zoetermeer serie neem ik je gezellig mee naar mijn hometown! Wat is er allemaal voor leuks te doen met kinderen in Zoetermeer qua spelen, eco, natuur & dier? Zo zet ik de leukste & gratis uitstapjes met je gezin op een rij. Ga bijvoorbeeld met je kids op pad langs plekken waar je gratis kinderboeken in Zoetermeer kunt scoren!

Ook leuk: “Staan deze toffe kinderboeken over reizen en voertuigen al op je wishlist? (kinderboekenweek 2019)

Gratis kinderboeken in Zoetermeer; bieb, mini bieb en zwerfboeken

Hou je dus van speuren zoals ik of heb je gewoon geen zin om geld uit te geven aan prentenboeken? Dan zijn deze Zoetermeerse plekjes helemaal jouw ding! Natuurlijk kun je terecht in de bieb voor gratis kinderboeken in Zoetermeer, maar fiets ook eens langs één van de minibieb kastjes bij medezoetermeerders thuis voor de deur. Of ga naar kinderzwerfboeken locaties bij instellingen en bedrijven.

1. Ga naar de bibliotheek in Zoetermeer & handige weetjes

In Zoetermeer zijn 3 bibliotheken waar je terecht kunt. De hoofdvestiging vind je in het stadscentrum in het Stadhuis-Forum (Stadhuisplein 1). Daarnaast kun je terecht op de wijklocaties in Oosterheem (Oosterheemplein 132) en Rokkeveen (Nathaliegang 81). Check even de openingstijden, de wijkbibliotheken zijn namelijk alleen in de middag open. Verder werken de 3 bibliotheken samen, waardoor jij maar 1 pasje nodig hebt en de boeken ook op elke locatie kunt terug brengen. Handig!

Ook leuk: “Gênante voorleesmomenten, boek successen en de fails (kinderboeken tag)

Gratis lid van de bieb

Kinderen tot en met 17 jaar zijn trouwens gratis lid van de bieb! Ben je net mama? Dan heb je als het goed is bij het aangeven van je kindje een waardebon gekregen voor een gratis boekstart koffertje (incl. gratis lidmaatschap).

Handige gratis bieb app

En wist je al dat er een hele handige gratis app bestaat “Bibliotheek Wise” waarmee je toegang hebt tot de Zoetermeerse bieb en waarin je de catalogus kunt raadplegen? Ook kun je reserveren en makkelijk zien wat je geleend hebt.

2. Minibieb kastjes bij mede-Zoetermeerders voor de deur

Een minibieb is een cool burgerinitiatief met het idee dat boeken gelezen moeten worden in plaats van te liggen verstoffen. Vanuit het buitenland beter bekend als Little Free Library. Als persoon kun jij dus een toffe minibieb knutselen of aanschaffen en daarin je boeken gratis aanbieden aan wie wil. Let op: soms is het een leenkast en soms een ruilkast. Dit staat er vaak op. Je hebt hier geen pasje o.i.d. voor nodig, het gaat op basis van vertrouwen ❤️ mooi!

Bekijk hier alle minibieb inspiratie op mijn Pinterest!

Lijst van minibiebs in Zoetermeer

De minibieb locaties per wijk in Zoetermeer in het lijstje hieronder, zijn 24 uur per dag open. Bekijk anders de hele lijst minibiebs in Zoetermeer (>20) waar ook besloten locaties staan of die met openingstijden. Niet alle minibiebs zullen kinderboeken hebben, sowieso die in Seghwaert wel!

Lijst van Minibiebs in Zoetermeer
BUYTENWEGH
Obrechtbieb Obrechtrode 28
Minibieb Duke Ellingtonrode 1
De minibieb PaniqueHannie Schaftrode 75
Minibieb Voorweg Voorweg 149
MEERZICHT
Minibieb Wildenberg Wildenberg 37
De Boekenberg Turfberg 11
Valenberg Valenberg 76
DORP
De Minibieb Eerste stationsstraat 97
Minibieb Hooftstraat 11
ROKKEVEEN
De bieb van ons 3 Saturnusgeel 60
Minibieb Saffier 26
MarmerwitTegenover speeltuin aan schuur
NOORDHOVE
Minibieb Gropiuslijn 7
DE LEYENS
Herberg van de MuzeDriemasterwerf 3
Albert Heijnwinkelcentrum (openingstijden)
SEGHWAERT
Kinderminibieb Velddreef 198
Minibieb “Zoeterhage” Edisonstraat 45/47
OOSTERHEEM
Nieuwe minibieb Zuidlaardermeer 17

3. Scoor gratis “rondslingerende” kinderzwerfboeken

Een andere manier om aan je gratis kinderboeken in Zoetermeer te komen is via Kinderzwerfboeken stations. Dit zijn plekken waar je leuke kinderboeken mee naar huis kunt nemen om te lezen. Daarna laat je het boek weer zwerven, zodat ook andere kinderen er plezier van hebben. Zo heb ik tijdens onze lange camperreis door Europa, een boekje over voertuigen gescoord in jawel, Slovenië. Dreumesboy is er nog steeds dol op!

Ook lezen: “Hoe kom je aan leuke tweedehands peuterboeken?

Boekenkastje bij kinderboerderij Balijhoeve, Zoetermeer

Lijst van zwerfboeken stations in Zoetermeer

Kinderzwerfboeken vind je vooral bij kinderopvangcentra, basisscholen en wijktuinen in Zoetermeer. Hieronder zie je ze per wijk of bekijk hier de zwerfkinderboeken stations op de kaart.

Lijst van zwerfboekenstationsin Zoetermeer
DE LEYENS
Zwerfboekstation Elzenhoek Broekwegzijde 192-194
Wijktuin in de Leyens Kofschipkade 43
Leren doe je zo! Orfeoschouw 50
Wijktuin Broekweg Broekwegzijde 195
De Leyens Zoetermeer Turfschipkade 40
BUYTENWEGH
De Watersnip Cesar Franck 70
SEGHWAERT
Hof van Seghwaert Gaardedreef 169
KinderMinibieb Velddreef 198
MEERZICHT
Minibieb Wildenberg Wildenberg 37
Kinderboerderij Belverderebos 270
Kledingbank Dijkwater 3
BSO Lepelaarsnest Kerkebos 12
Koningskind Kinderopvang Fivelingo 40
PALENSTEIN
De Meerpaal kdv de Meerpaal
Kinderfysiotherapie Groei! Beatrijspad 2
De Jacobsvlinder Schoutenhoek 160
DORP
Onderwijswijzer Dorpsstraat 182
ROKKEVEEN
Robin’s minibieb Krijtwit 25
Hetje’s Bieb Saturnusgeel 60
Lees je Wijs! Steeneikzoom 18
Balijhoeve Kurkhout 100
Kiwinest Electrablauw 5
OOSTERHEEM
KBS De Oostwijzer Orion Sumatra 15

4. Andere manieren voor gratis kinderboeken in Zoetermeer

Verder kun je nog terecht op verschillende Facebook pagina’s, zoals gratis voor niks weggeefgroep Zoetermeer en ik geef weg in Zoetermeer of hou gratisaftehalen Zoetermeer en Marktplaats in de gaten. Tot slot kun je terecht in één van de kringloopwinkels in Zoetermeer. Niet geheel gratis, maar kinderboeken vanaf 25 cent, zijn toch wel bíjna gratis ????

Bijna gratis kinderboeken in Zoetermeer, kringloopwinkel Pelgrimshoeve

Hou jij van gratis kinderboeken in Zoetermeer?

Ik wel in ieder geval! Met de kids naar de bieb om te speuren vinden we hier allemaal leuk. En een fietstochtje naar een andere wijk, langs leuke speeltuintjes en mooie parken op schattenjacht naar boekjes is altijd gezellig.

Kende jij deze manieren van gratis kinderboeken in Zoetermeer al? Hoe kom jij eigenlijk aan leuke boekjes of toffe titels? Klets mee in de reacties en deel ook jouw tips!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.