Ik wil het eens anders tijdens de feestdagen. Hier komen altijd zóveel cadeautjes binnen, aan het eind van het jaar. Tijd om te minimaliseren tijdens sint en kerst. De 4 cadeautjes regel is hier perfect voor. Hoe kun je dit organiseren met je familie of vriendengroep?

Ook lezen: “De zak van Sinterklaas VOL diversiteit (5 cadeautjes methode)

Een cadeau overload en verleidingen op de loer

Sinterklaas, kerst, meerdere families en misschien ook nog wel een kinderverjaardag aan het eind van het jaar. Oeff.. een cadeau overload sluipt erin. Is dat nu wel zo nodig?

En daarnaast.. Hoe vaak laten we ons verleiden door de Actions, BigBazars en Prijsmeppers? Als ik voldaan de winkel uitloop, heb ik maar mooi een kar vol cadeaus gescoord! Maar na een tijdje komt dat moment van bezinning. Waren die extra dingen nou wel écht zo leuk? Hebben de kids niet al genoeg? Of erger nog: “Ik heb nu een aantal kleine ditjes en datjes, nu nog een echt cadeau. Iets goeds”. Joehoee :/

4 cadeautjes regel

Slimme oplossing! De 4 cadeautjes regel

Dit is je rem; de 4 cadeautjes regel.

Vier is namelijk niet heel veel. Zonde dus, om prullaria te geven. Het zijn ook niet zomaar cadeaus. Het gaat om: iets dat de persoon wilt, nodig heeft, draagt en leest.

Nuttig dus ook. Wat mij zo aanspreekt is de volle aandacht. Je bent echt bezig met de persoon en koopt niet zomaar wat. Een beetje nadenken, vissen naar informatie.. Net zo lang, tot je bij die 4 áller-superduper-leukste dingen komt.

Dus: 4 “type” cadeautjes per persoon

 1. Iets dat hij/zij dolgraag wilt
 2. Iets dat hij/zij nodig heeft
 3. Iets om te dragen
 4. En iets om te lezen

1. Iets dat hij/zij dolgraag wilt

Door middel van lootjes of een verlanglijstje kun je achterhalen wat iemand écht graag wilt hebben. Een spelletje is ook altijd leuk om te geven.

Zelf houd ik ook altijd een wishlist bij van mij en de kinderen. Hier schrijf ik dingen op die we graag willen hebben, maar niet meteen kopen. Ik gebruik de app Evernote hiervoor.

2. Iets dat hij/zij nodig heeft

Wat is nodig en leuk? In de vriendengroep/familie kun je hier ook lootjes voor gebruiken. Voor je kinderen weet je het vaak wel. Iets in de kamer, zoals een dekbedovertrek of lamp. Een bestekset, lunchtrommel, creatieve materialen. Of een dagje uit voor quality time.

Ook leuk: “De leukste eco lunchboxen en bekers (voor een duurzame basisschool lunch)”

3. Iets om te dragen

Denk hierbij aan een lekkere trui, fijne pyjama, sloffen, warme handschoenen, muts en sjaal of een cadeaubon van een kledingwinkel. Of een onesie. Voor de kinderen kun je leuke kleding scoren, dat toch al nodig was. En Verkleedkleding is ook leuk.

4. Iets om te lezen

Het kunnen leuke zelflees- of voorleesboeken zijn, zoekboeken, moppenboeken of juist informatie boeken (zoals filosofie voor kinderen, meditatieve verhalen of een encyclopedie).

Ook boeken kun je perfect tweedehands scoren. Dit is goedkoper en het houdt cadeau aankopen “circulair”. Ook e-books zijn goed mogelijk of geef een Kobo-abonnement cadeau.

4 cadeautjes regel

Hoe organiseer je de 4 cadeautjes regel?

Voor je eigen kids of met een grote groep 

Deze 4 cadeautjes regel kun je bij het Sinterklaasfeest gebruiken, maar natuurlijk ook tijdens kerst. Je kunt hem toepassen in je eigen gezin. Of met een grotere groep.

In een grotere groep kun je een maximaal bedrag afspreken, om het een beetje gelijk te houden. Je kunt hier dan elk voor één persoon de 4 cadeautjes regel verzorgen. Of 4x een lootje trekken voor elke categorie (-:

Lees ook: “Andere manieren om Kerst te vieren (met de focus op: aandacht voor elkaar)”

Hoe haal je vrienden en familie over om mee te doen?

Waarschijnlijk kun je de mensen om je heen wel zo ver krijgen om mee te doen met minder cadeaus. Zeker als je vertelt dat ze alsnog allerlei cadeaus kunnen uitkiezen, binnen die vier categorieën.

Het kost minder geld, minder moeite en is echt met volle aandacht. Wil omalief tóch extra verwennen? Opper dan een extra schoencadeautje of schuif het onder een categorie.

Duurzame cadeaus & minimaliseer tips

Naast minimaliseren, is het ook een leuke uitdaging om wat duurzaamheid aan de feestdagen toe te voegen. En tegelijk bespaar je some cold hard cash 😉

Koop niet steeds nieuwe versieringen. Laat iedereen wat meenemen. Zo heb je ook steeds wat anders. Bewaar cadeauverpakkingen en strikjes of pak je cadeaus eens in met leuke stofjes. Dit kun je allemaal prima hergebruiken.

 • Scoor boeken lekker tweedehands; op Marktplaats of via een kringloop;
 • Ook qua tweedehands speelgoed is er volop leuks verkrijgbaar;
 • Hebben jullie al een bomvol huis met speelgoed? Ga een keer voor een ruil;
 • Bij “1 ding dat ze willen”, kun je ook denken aan een speciaal uitje.
duurzaam cadeaupapier

Ook leuk “Duurzaam cadeaupapier: creatieve én makkelijke manieren voor ecologisch cadeautjes inpakken”

Snel, maar voldaan

Het uitpakken ging hier (volgens de kinderen net iets te) snel. Maar het was leuk. En de kinderen gingen gelijk spelen met de cadeaus. Perfect.

Hoeveel cadeaus doe jij dit jaar? Of hoe “minimaliseer” jij de cadeautjes tijdens de feestdagen? Klets mee en deel je tips, graag 🙂

Afbeeldingen: Pixabay, eigen, laatste update 2021.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

7 Reacties

  • aahh chocolalaaaa lekker.. ik heb ook de halve letter van mijn dochter opgegeten. Het is toch niet verantwoord om haar 1 hele op te laten eten 😉

  • Wij hebben ook wel eens extreme kersten gehad, maar toen waren mijn broertje en ik al wat ouder. Dan kan dat toch wat makkelijker dan met jonge kinders.

 1. Goed om te horen dat het zo goed is bevallen. Meer cadeaus is gewoon niet nodig want die spanningsboog is gewoon niet lang genoeg. In plaats daarvan spreid ik het wat meer zodat er als er iets nieuws is de aandacht voor is.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.