We willen allemaal een leuk leven. Voor onszelf, voor onze kinderen. Natuurlijk. Maar wát houdt dat precies in? Dit is natuurlijk heel erg persoonlijk. Geïnspireerd door het “ik tel tot tien” project (week van de opvoeding) van Mamaliefde, deel ik mijn gedachtengangen voor een leuk leven. Dit wil ik mijn kids graag meegeven.

Lees ook: “Persoonlijke levenslessen die ik nooit meer wil vergeten”

Gedachtengangen voor een leuk leven

Uiteraard wil ik dit mijn kids graag mee geven. ‘Opvoeden’. Maar het is ook meteen een mooie reminder voor mijzelf om het dan ook zo ‘voor te leven’. 10 gedachtengangen voor een leuk leven:

1. Jezelf op 1

Dit vond ik altijd zo egoïstisch klinken. Maar ik ben van gedachten veranderd. Zet jezelf op nummer één, want jij bent het waard en je bent precies goed zoals je bent.

Jezelf op 1 zetten heeft vooral ook te maken met je eigen energie emmertje volhouden. Pas dan heb je ook genoeg energie om te géven. Het heeft ook te maken met je eigen grenzen leren kennen en bewaken. En wanneer je dat leert, zal je anderen ook waarderen en grenzen respecteren.

2. Verplaatsen in een ander

Probeer jezelf in een ander te verplaatsen. Bedenkt altijd in moeilijke situaties: “hoe zal het zijn als ík die ánder was..?”. Het helpt naar oplossingen toe. Perspectieven zien. Maar het betekent niet dat je dan jezelf moet wegcijferen.

zonsopgang Spanje leuk leven
Ook een mooi perspectief

3. Bewust overwegen

Maak je eigen beslissingen bewust. Overweeg, discussieer, en bekijk het uit verschillende standpunten of perspectieven. Van gedachten veranderen mag. Het hele leven is één verandering.

4. Doorvragen, doorvragen, doorvragen

Trek niet te snel conclusies, vraag door Waarom een ander die keuze maakt. En stel die vraag gerust nog 3x meer. Je komt veel verder met luisteren, dan door te praten.

5. Dat stukje is van jou en dit stukje is van mij

Ook een stukje grenzen. Laat een negatieve mening (over jou) bij de ander liggen. Dat mag en is misschien een waarheid voor hem/haar. Maar dat hoeft niet jouw waarheid te zijn. Agree to disagree en ga rustig verder op je eigen pad. Zo navigeer je naar de juiste mensen voor jou, om je heen.

Leuke webshops:
De Boeddha winkel
Spiritueel boek

6. Praktisch en geld

Geld is niet het belangrijkste in het leven. Helaas wel een belangrijk element in de huidige maatschappij. Maak ook bewuste keuzes hierin en spaar een deel.

7. Denk groot

Volg je dromen, wees ambitieus, ga ervoor en geloof in jezelf. Denk groot. Liever falen, dan nooit geprobeerd. Alles brengt je altijd wel ergens.

weiland lucht Portugal / earth day / leuk leven
Het pad naar ..

8. Foutje, bedankt

Maak fouten, hiervan kun je alleen maar leren. Wees niet boos of teleurgesteld, maar trots. Je hebt het toch maar geprobeerd! Volgende keer beter en zo niet, dan niet.

9. Je tempel is overal

Luister naar je lichaam, je lichaam is je tempel. Leer te luisteren en navigeren op je gevoel. Voed jezelf gezond. Je tempel gaat namelijk altijd mee 🙂

10. Dat wat je bent of ook maar wilt zijn

Wees wie je wilt zijn. Wie dat ook mag zijn. En ook dat verandert in alle levensfasen. Mag. Kan. Doe. Zijn.

Let it be

Let it be. Tranquillo. Mijn nieuwe levensmotto. Ik ga weer lekker door met lezen over mindfulness 😉

Wat wil jij graag aan je kindje meegeven voor een leuk leven? Ik ben erg benieuwd naar jullie gedachtengangen hierbij. -xXx-

Laatste update 2022, afbeeldingen eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.