Al jaren maak ik mijn eigen wasmiddel van.. water en zeep. Zo easy, dat ik écht geen reguliere wasmiddelen meer moest. Toch miste ik net dat kleine beetje extra schoon. Niet per se nodig, maar sceptisch probeerde ik de biologisch afbreekbare wasproducten van Seepje. Past dit in onze groene lifestyle? En ga ik nu toch voortaan weer wasmiddelen kopen?!

Simpel wassen was prima

Met mijn ubersimpele homemade wasmiddel kan ik prima wassen. Prima (de meeste) vlekken verwijderen. Prima weer neutraal (naar niks) ruikende was. Prima goedkoop, duurzaam en afval besparend.

Ook leuk: “Azijn tips – 5x super handig schoonmaken met azijn

Wasuitzondering zoals wasbare luiers

De wasbare luiers doen het alleen net even anders. Daarvoor gebruik ik een klein beetje biotex blauw en Klok waspoeder. Mijn eigen vloeibare wasmiddel is hierbij namelijk niet toereikend. Verder heb ik een stukje ossengalzeep voor de hardnekkige buitenspeelvlekken.

Maar wat miste ik nou precies?

Toch geeft een subtiel geurtje aan je kleding net dat kleine beetje extra schoon gevoel. Met name bij stinksokken en zomerse zweetokselstoffen. Ook kleutergirl weet steeds moeilijkere vlekken te produceren. Ik ben benieuwd of een ander groen product hier beter bij werkt.

seepje

En daar was Seepje

De wasmiddelen van Seepje zijn op basis van schillen uit een boom (van de Sapindus mukorossi, om precies te zijn). Zeepschillen kende ik al wel. Eens een beetje half geprobeerd. Maar nu wil ik het eens goed uitproberen. Seepje heeft daarnaast ook vloeibaar wasmiddel uit een pak op basis van deze schillen.

Lees ook: “Het schoonmaken leren loslaten of een huishoudelijke hulp inschakelen ;-)”

Hoera voor de verpakking!

De verpakkingen van Seepje zijn gemaakt van gerecyclede Engelse melkflessen en een stukje gerecycled papier. One love voor creatieve groene ondernemers 🙂

Extra dikke hoera voor de ingrediënten openheid!

Ik ben een ingrediëntenfreak. Een weirdo die graag al die stofjes uitpluist. Op de Seepje site staat alles zo goed en duidelijk omschreven qua ingrediënten. Wat mij betreft mag dit als richtlijn gelden voor andere bedrijven.

Seepje: “Die ingrediënten moeten niet alleen gezond en veilig voor je huid zijn, ook moeten ze vriendelijk zijn voor het milieu. Daarom zijn alle ingrediënten in de Seepje producten 100% biologisch afbreekbaar of, in het geval van minerale stoffen, veilig oplosbaar in het milieu”

Oké.. en was ’t wassen ook wat?

Als je met biologisch afbreekbare wasmiddelen aan de gang gaat (zoals je eigen gemaakte wasmiddel), dan moet ik eerlijk zeggen dat het geen vette knallers zijn. Je krijgt je normale was echt wel schoon. En dan is het allemaal prima. Alleen hardnekkige vlekken of extreme luchtjes hebben net wat extra nodig. Zelf gebruik ik daarvoor wat afgekrabde ossengalzeep op de vieze plekken. En soms gebruik ik dan wel regulier spul, maar dan een groene variant. Zoals die Klok of Neutral.

De zeepschillen en de vloeibare variant van Seepje “doen” het daarom hetzelfde als mijn eigen gemaakte wasmiddel. Gewoon prima voor de normale was, met een fijn “groen” gevoel voor jezelf, duurzaam, afvalbesparend en milieuvriendelijk. Let wel op bij je witte was. Zeepschillen kunnen als ze niet goed circuleren of te lang blijven liggen vlekken veroorzaken. Bij de vloeibare variant is dat niet. Tot slot is er ten opzichte van mijn eigen wasmiddel nog één extra plus! Het geeft dat frisse geurtje aan mijn was. En dat is wel een heerlijk extraatje 😉

Welk wasmiddel gebruik jij eigenlijk?


Winactie is gesloten en gewonnen door: Marit. Veel plezier, Marit. Ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

20 Reacties

 1. Ik gebruik Neutral, wel goed voor de babyhuidjes, maar waarschijnlijk niet zo goed voor het milieu. Ik zou Seepje graag willen proberen om te kijken of ik dit goed genoeg vind wassen

 2. Ha! Wat een herkenbaar stuk! Ik loop precies tegen hetzelfde aan en doe er daarom soms een heel klein beetje ariel bij???? Ik hoop dat seepje ook voor mij zal werken! ????

 3. Leuke winactie! Ik vind Seepje ???? en dat zo leuk is is dat 2 jonge knullen met Seepje begonnen zijn, echt knap om zoiets van de grond te krijgen ???? Sinds kort het ik de vloeibare Seepje voor bonte was in huis en die bevalt goed. Die voor witte was wil ik ook wel graag proberen….

 4. Mijn schoonmoeder maakte altijd al zelf wasmiddel en sinds kort maakt ze voor mij ook altijd een fles. Maar het is inderdaad precies zoals je zegt; het ruikt niet erg lekker (soms zelfs een beetje vies) en het maakt niet alles schoon. Met 2 zoontjes is dat niet altijd handig 😉
  Wat lijkt Seepje me dan een uitkomst! Milieuvriendelijk, gezond voor de huid (baby nr3 is onderweg dus dan vind ik dat ook erg belangrijk) en de verpakkingen zijn ook super leuk! Die kun je na de tijd weer leuk als vaasje gebruiken! Ik ga duimen!

 5. Wat een toffe verpakking ook! Ik heb ook tijd zelf gemaakt, maar vond t naar verloop van tijd muf ruiken als t uit de machine kwam. Nu alweer een tijd klok, soms met wat druppels etherische olie (ben eerst wat potjes aan t opmaken,maar nog niet de ideale wasgeur gevonden, dus tips zijn welkom!:)
  (haha,ben opgegroeid in een wijk vlakbij een wasmiddelfabriek, dus wasgeur is toch altijd beetje nostalgisch 🙂
  Ben dus benieuwd en zou dit vloeibaar wasmiddel van seepje ook graag eens proberen!

 6. Wat een mooie en duidelijke beschrijving!.. Ik zou Seepje ook willen uitproberen. Ben ook gestopt met eigen wasmiddel maken. Niet vanwege de geur. Want je kunt ook een lavendel variant maken. Maar ik heb reuma en het was me voor mij dan te intensief om te maken… Dus kom maar op met dat Seepje uitprobeer pakket… Kijken hoe die wast en ruikt.. ????… Knuff x

 7. Ik probeer het heel graag.
  Saponella is me eigenlijk te duur, Zerah maakt optisch helaas net iets minder goed schoon (mijn oog wil ook wat) en toch wil graag met een goed gevoel wassen.
  Ik ben heel benieuwd naar dit merk

 8. Ik wil het wasmiddel van Seepje heel graag een keer proberen. Heb de Ecover al eens gehad, maar ja dan mis ik inderdaad ook net even dat lekkere geurtje. En wat moeilijke vlekken krijg ik er nauwelijks uit. Ik ben benieuwd hoe Seepje dat doet met mijn gezinswasjes als mama van vier kids!

 9. Ik wil het wel een keer proberen, als kritische consument 🙂
  Ik maakte een tijdlang mijn eigen wasmiddel, maar ben er weer mee gestopt. Net als jij zegt: het is prima. Maar dan houdt het wel op. En op een gegeven moment ging kreeg ik toch een grijssluier op mijn handdoeken en ondergoed. Toen ik het idee kreeg dat het neutrale luchtje overging in een ranzig luchtje ging ik kijken naar iets anders.
  Toen kocht ik een keer Klok en sindsdien gebruik ik dat.
  Ben het met je eens dat Seepje op verpakking al punten scoort 🙂

 10. Oh wat leuk, toevallig maakte ik afgelopen weekend voor het eerst mijn eigen wasmiddel. De wasnootjes heb ik eerder eens geprobeerd en daarover was ik niet echt heel enthousiast. ik ben heel erg benieuwd hoe de vloeibare Seepje het doet! En een geurtje… altijd lekker 🙂

 11. Dit zou ik graag willen proberen. Milieubewust is erg fijn, al moet de was natuurlijk wel schoon zijn en lekker ruiken.

 12. Ik zou wel een keer het wasmiddel van Seepje willen proberen. Had er nog nooit van gehoord!

 13. Ik doe graag mee! Ik ben wel heel benieuwd hoe goed dit werkt. Ik gebruik nu voornamelijk neutral poeder en dat bevalt prima maar een groener alternatief is wel erg fijn.

  …Maaike schreef als laatst…tbt: eerste chemokuurMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.